0756 815 920
10ani de experientaProfesionala
10ani de experientaProfesionala

10 mituri despre mersul la psiholog

20 septembrie, 2014 / de Adelina Muresan / comentarii

Majoritatea persoanelor au avut un prim contact cu ideea de a merge la psiholog prin intermediul filmelor sau al emisiunilor TV. Foarte frecvent acestea prezinta o imagine distorsionata – psihoterapeutul este de multe ori prezentat ca fiind de-a dreptul ciudat, cu un comportament bizar si probleme emotionale serioase. Mai mult “psihoterapia” asa cum e prezentata in majoritatea filmelor nu are prea multe in comun cu ceea ce se intampla in realitate.

Imaginea distorsionata pe care ne-am construit-o despre a merge la psiholog provine in mare parte si din calitatea informatiilor pe care le avem despre ce inseamna acest lucru si in ce conditii o facem (poti sa citesti mai mult despre situatiile in care poti beneficia de sprijinul psihologului in articolul “De ce sa merg la psiholog“). Scopul acestui articol este sa corecteze cateva conceptii distorsionate legate de solicitarea sprijinului psihologic.

Miturile sau credintele pe care le avem legate de a cere ajutor psihologic sunt extrem de importante in contextul in care Romania este pe locul trei intr-o statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii la numarul de persoane cu probleme psihice, asta neluand in considerare ca foarte multe persoane cu o problema psihica nu cer ajutor. Efectele unei probleme psihice nu sunt doar la nivel de stare emotionala – o problema cum e depresia sau anxietatea afecteaza functionarea profesionala/scolara – persoanei ii este tot mai greu sa faca fata solicitarilor de la serviciu/scoala, sau simte ca nu are resurse sa le faca eficient, relatiile personale – apar frecvent probleme in relatia cu partenerul/a, cu familia, prietenii si nu in ultimul rand asupra calitatii vietii persoanei – nu mai reuseste sa se bucure de lucrurile care ii faceau placere, evita sau simte ca face fata cu mare greutate unor activitati recreative, apar probleme de somn, de alimentatie si probleme in viata sexuala.

Mituri despre mersul la psiholog

  1. Daca merg la psiholog sunt nebunAcesta e unul din cele mai intalnite mituri, si poate unul dintre cele mai periculoase. Aceasta conceptie e foarte adanc inradacinata, din pacate, in mintea oamenilor. De ce spun ca e periculoasa? Pentru ca frecventa problemelor psihice e tot mai mare – daca eu am o problema si ma gandesc ca sunt nebun daca merg la psiholog e foarte probabil sa aman sa fac acest lucru, problemele sa se agraveze si sa fie tot mai greu sa le fac fata. Multe persoane declara ”oamenii cred ca daca mergi la psiholog esti nebun dar eu nu cred asta” insa in fata unei probleme personale care ar necesita sprijin psihologic ezita mult pana sa ceara sprijin. De ce nu sunt nebun daca merg la psiholog? In primul rand persoanele care merg la psiholog pot sa ceara ajutor dupa un divort, o despartire, un deces in familie, pierderea locului de munca, e posibil pur si simplu sa simta ca are totul si sa se simta nefericit, sa nu gaseasca sensul vietii sale, sa nu gaseasca solutii la probleme, sa simta ca gelozia ii afecteaza relatia, sa ii fie teama de ceea ce ii aduce viitorul, sa ii fie greu sa treaca peste evenimente din trecut, sa ii fie greu sa isi controleze furia, sa nu mai poata face fata stresului si responsabilitatilor, sa traiasca stari puternice de teama, sa se simta complexat, sa nu se mai simta fericit in relatie si multe alte motive. Daca spunem ca o persoana care are astfel de probleme e nebuna inseamna ca aproape toti suntem nebuni. Faptul ca merg la psiholog ma face sa ma cunosc mai bine, sa ma inteleg mai bine, sa invat sa imi rezolv problemele mai eficient si sa ma simt mai fericit. A merge la psiholog e un prim pas in a-mi rezolva problemele si in nici un caz in a demostra ca sunt nebun.
  2. Daca nu a trecut prin ce am trecut si eu nu are cum sa ma ajuteCum sa ma intelega un psiholog daca el nu a fost niciodata deprimat sau nu a avut atacuri de panica? Intelegerea experientei celuilalt e importanta insa e si mai important sa stii ceea ce se afla in spatele unei probleme, de ce a aparut, ce o mentine si cum se poate rezolva. Asta face un psiholog, si pentru asta nu trebuie sa fii trecut prin toate problemele posibile, ci sa inteleaga mecanismele care stau in spatele lor. E similar cu o problema medicala – te astepti ca medicul tau sa fii avut boala ta ca sa o poata trata?
  3. Daca merg la psiholog sunt slab si nu imi pot rezolva singur problemeleTe-ai gandit vreodata ca daca ai o problema cu inima ar trebui sa ti-o rezolvi singur si ca esti slab daca nu iti controlezi functionarea inimii? De multe ori problemele noastre sunt mentinute tocmai de strategiile pe care le folosim pentru a le rezolva sau pentru a ne adapta la ele. Un psiholog te poate ajuta sa observi ce anume din ceea ce faci iti mentine anumite probleme si cum poti sa schimbi anumite comportamente, ganduri, situatii pentru a te simti mai bine. Uneori avem nevoie de o perspectiva diferita asupra propriilor probleme si de solutii noi la problemele vechi.
  4. Daca merg la psiholog imi va confirma cele mai mari temeriAcesta e un alt mit care e strans legat de primul – pentru ca de multe ori cea mai mare temere este sa nu imi spuna ca sunt nebun, sau ca e o problema care nu poate sa fie rezolvata. Majoritatea persoanelor, dupa ce merg prima data la psiholog, se simt usurate pentru ca inteleg care este problema, isi explica de ce apar anumite stari si afla ca pot invata sa le reduca sau sa le controleze. In general scenariile pe care si le fac inainte de a ajunge – legat de problema pe care o au sunt mult mai grave decat problema. De aceea daca iti e teama de ceea ce iti va spune psihologul, stabileste cat mai repede o intalnire si confrunta-ti teama.
  5. Daca am prieteni cu care sa vorbesc nu are rost sa merg la psihologSuportul prietenilor si al familiei este foarte important cand avem o problema. Dar prietenilor si familiei nu le poti spune orice si nu au obiectivitatea si cunostintele pentru a vedea dincolo de ceea ce le spui, de a indentifica sursa problemelor si cu atat mai putin de a te ajuta sa iesi din situatie. Uneori prietenii sau familia nu fac decat sa te sustina in a aplica aceleasi strategii care iti mentin problemele.
  6. Atunci cand ai o problema e acelasi lucru daca vorbesti cu un preot sau un psihologE important sa alocam timp si resurse pentru spiritualitatea noastra si in momentele dificile spiritualitatea ne poate da forta de a gasi sens in experienta noastra si a merge mai departe. Exista de asemenea consilierea pastorala care imbina consilierea psihologica cu componenta religioasa, acest tip de consiliere este realizat de preoti care au si competente (dobandite prin programe de formare) in consiliere. Pentru probleme de tipul anxietatii, depresiei, psihozelor e important sa cerem sprijin adecvat pentru ca atata timp cat nu intelegem ceea ce a dus la problema si ce trebuie sa schimbam nu vom putea sa o eliminam. Sigur ca spiritualitatea ne poate ajuta sa regasim sensul existentei noastre, sa ne recapatam increderea insa e o arma cu doua taisuri si uneori tocmai rigiditatea credintelor noastre ne poate mentine anumite probleme.
  7. Psihologul doar iti asculta problemelePsihologul te va asculta, intr-adevar, pentru ca astfel poate sa te cunoasca mai bine, sa iti inteleaga problemele. Insa in timp ce asculta te va ghida cu anumite intrebari astfel incat sa-si faca o imagine mai clara sau iti va adresa intrebari ca sa te ajute sa gasesti o alta perspectiva asupra problemei. Psihoterapia prespune colaborare – asta inseamna comunicare din ambele directii si explicatii legate de cauzele problemelor, mecanismele prin care apar si se mentin, modul in care putem remedia sau elimina anumite probleme, comportamente sau ganduri care ne ajuta si cele care ne fac mai mult rau, etc.
  8. Poti sa-ti rezolvi singur problemele daca te straduiesti sa gandesti pozitivGandirea pozitiva nu ajuta intotdeauna pentru ca ne lovim de situatii care inevitabil sunt asociate cu ganduri negative si stari emotionale negative, sa avem in acel moment o stare pozitiva ar fi cel putin ciudat. E normal spre exemplu ca in cazul pierderii unei persoane dragi, al unui divort, al pierderii locului de munca sau la aparitia unor probleme de sanatate sa nu ne simtim fericiti. Psihoterapia ne ajuta ca si in aceste cazuri sa fim functionali, adica in ciuda faptului ca traim stari emotionale negative acestea sa nu ne impiedice sa facem fata solicitarilor de zi cu zi. Poti sa iti rezolvi problemele gandind rational, gandire care nu e identica cu gandirea pozitiva. De exemplu sa luam situatia in care am un examen important de dat, gandirea pozitiva ar fi “Sigur, il iau, totul va fi perfect” iar gandirea rationala “Daca depun efort sa ma pregatesc e o mare probabilitate sa iau examenul”. Gandirea pozitiva sau negativa poate sa ne faca nerealist de optimisti/pesimisti, pe cand cea rationala ne ajuta sa vedem lucrurile mai nuantat si sa ne concentram pe ceea ce putem face intr-un anumit context.
  9. Toti psihologii sunt la felIn primul rand exista o serie de abordari in psihoterapie care fac foarte diferita experienta cu un psiholog sau altul. Insa si in aceeasi abordare psihoterapeutica experienta cu diferiti psihologi poate sa fie foarte diferita. In articolul “Cum iti dai seama ca ai ajuns la un psiholog bun” am subliniat importanta unei oarecare compatibilitati intre client si psiholog, o subliniez din nou pentru ca mi se pare important sa constientizezi faptul ca daca ati avut o experienta negativa sau daca pur si simplu ai simtit ca nu te ajuta prea mult o anumita persoana nu inseamna ca nu te poate ajuta nici un psiholog, inseamna ca probabil nu ai fost la psihologul potrivit.
  10. E foarte scump sa mergi la psihologCosturile sedintelor variaza foarte mult si in general psihologii isi adapteaza costurile persoanelor cu care lucreaza. Exista de asemenea fundatii sau asociatii care ofera sprijin psihologic gratuit anumitor grupuri de persoane, de exemplu Fundatia Estuar, care are centre in mai multe orase din tara, ofera gratuit servicii de consiliere psihologica si psihiatrica persoanelor cu probleme de sanatate mintala si femeilor victime ale violentei domestice. De asemenea puteti gasi costuri mai mici la psihologi incepatori aflati sub supervizare. Faptul ca sunt incepatori nu inseamna ca nu pot sa va ajute, ei sunt supervizati de psihologi cu multa experienta si cu siguranta vor depune mult efort pentru a va ajuta. Nu lasa ca pretul sa fie o scuza pentru a nu cere spijin, daca pentru un anumit psiholog ti se par prea mari costurile incearca sa negociezi sau cauta in alta parte.

Felul in care vedem sanatatea mintala si cererea de ajutor pentru o problema de sanatate mintala ne poate salva viata, noua si poate si celor din jur. De ce spun asta? In Romania pe locul doi la probleme care cauzeaza dizabilitate, dupa bolile cardiovasculare, sunt problemele neuro-psihiatrice, iar numarul persoanelor care mor prin suicid e mai mare decat cei care mor in accidente de masina. Sunt statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, statistici care dincolo de cifre si procente ne trag un semnal de alarma. In lume la fiecare 40 de secunde cineva se sinucide si cred ca multe din aceste vieti puteau fi salvate daca primeau sprijin de specialitate.

De aceea dincolo de aceste mituri sta o atitudine, sta un potential pentru un anumit tip de comportament si nu in ultimul rand stau niste consecinte. Alege sa privesti dincolo de aceste mituri, informeaza-te si cere ajutor pentru tine sau pentru cineva apropiat.

Pentru sprijin psihologic in Cluj Napoca sau consiliere psihologica si psihoterapie online puteti sa ma contactati prin formularul de contact sau la numarul 0756 815920.

Lasa un comentariu