Fericirea este unul dintre obiectivele fiecaruia dintre noi, si de multe ori asteptam sa se intample ceva care sa ne schimba radical viata si sa ne faca sa simtim acea fericire si implinire globala. Ei bine, am o veste rea pentru cei care inca se asteapta sa castige la loto, sa cucereasca fata visurilor lor, sau sa-si construiasca casa perfecta pentru a fi fericiti pana la adanci batraneti. Fericirea e o stare tranzitorie, ne adaptam atat la lucrurile bune cat si la cele rele, oricat de mult se schimba viata ta, aceasta schimbare (in bine) nu e suficienta pentru a-ti garanta ca vei fi fericit.
Mult timp se considera ca avem un nivel relativ stabil al fericirii – un anumit nivel sau interval de fericire setat genetic, indiferent ce ni se intampla in aproximativ trei luni avem tendinta sa revenim la acel nivel. Tot mai mult studiile contrazic acest rezultat dezamagitor (ce te faci daca nu ai tras lozul castigator la loteria genelor). Se pare ca intr-adevar fericirea are o componenta genetica – aproximativ 50% – dar are si o componenta semnificativa care poate sa fie modificata – 10% circumstantele in care ne aflam – nivelul socio-economic, relatiile semnificative, starea de sanatate iar 40% activitati intentionale – modul in care gandim, activitatile pe care le facem.
Si ca sa nu te tin in suspans prea mult (in cazul in care nu te-ai prins din titlu), ceea ce te poate ajuta sa fii fericit – fie ca ai castigat la loto sau nu, fie ca ti-ai gasit sufletul pereche sau nu, fie ca ai casa visurilor tale sau inca stai in camin – este sa fii mai recunoscator. Recunostinta e noua vedeta a emotiilor pozitive si pe buna dreptate nu doar pentru ca suna bine.
Recunostinta este unul dintre conceptele foarte vehiculate in filozofie, religie, literatura sau carti de dezvoltare personala. Fiind prezentata de multe ori drept un pas sprea o obtine orice ne dorim pozitiv de la viata – stare de bine, fericire, sanatate fizica, multumire si relatii mai bune. Nu o sa trecem in revista aceste abordari ci ne vom concentra pe ceea ce spune stiinta despre recunostinta. Cu alte cuvinte ce arata studiile controlate – care sunt efectele practicarii recunostintei asupra noastra.
In primul rand as vrea sa avem o intelegere comuna a ce inseamna recunostinta. Recunostinta se refera la a accepta ca ai primit ceva, a recunoaste valoarea acelui cadou si a aprecia intentia celui care ti l-a oferit. Beneficiul sau cadoul poate sa fie material, emotional sau spiritual. Prin recunostinta, spune Robert Emmons (unul dintre cercetatorii care au studiat recunostinta), recunoastem ca exista ceva bun in lume, in viata noastra. Nu inseamna ca viata e perfecta, fara probleme sau greutati, dar atunci cand privim in ansamblu putem fi recunoscatori pentru ceea ce e bun in ea. In al doilea rand recunostinta implica sa vedem sursa binelui in afara noastra.
Ce efecte are recunostinta
Pentru a investiga in ce masura recunostinta are intr-adevar un efect au fost facute o serie de studii controlate – ce inseamna asta. Este luat un grup de oameni care este impartit aleator in mai multe grupuri (in acest caz in trei grupuri) – participantii nu stiu ce se studiaza sau ce presupune sarcina pe care ei o au, pentru a nu se comporta dezirabil.
Aceste trei grupuri de persoane au fost rugate sa scrie o data pe saptamana timp de 10 saptamani ceva intr-un jurnal. Primul grup avea ca si sarcina sa scrie cinci lucruri pentru care sunt recunoscatori – nu doar sa le enumere ci sa le descrie intr-o propozitie. Al doilea grup avea ca si sarcina sa scrie cinci greutati, probleme pe care le-au avut in zilele respective iar cel de-al treilea era grupul de control care putea sa scrie despre orice. Inainte de a incepe sa scrie participantii la studiu au completat o evaluare a starii emotionale, a simptomelor fizice si a perceptiei globale asupra vietii. Aceasta evaluare a fost reluata dupa cele 10 saptamani in care participantii au scris in jurnale.
Dupa zece saptamani persoanele din grupul de recunostinta aveau rezultate mai ridicate la starea de bine – cu 25% mai ridicata decat a celorlalti participanti. Au avut mai putine probleme de sanatate, au facut in medie cu 1.5 ore mai mult sport saptamanal decat cei care scriau despre probleme.
Intrigati de rezultate au construit un alt studiu – de aceasta data participantii erau rugati sa scrie in jurnal zilnic, timp de trei saptamani si au introdus un grup nou care avea ca si sarcina sa scrie in ce fel viata lor e mai buna ca si a altora. Au ales aceasta sarcina pentru a vedea daca rezultatele pozitive sunt date de faptul ca oamenii scriu pur si simplu despre ceva pozitiv sau sunt legate specific de recunostinta. Din nou rezultatele au aratat ca persoanele din grupul recunostintei s-au simtit mai fericite, mai interesate sa se implice in activitati, mai energice si au fost mult mai predispuse sa ii ajute pe cei din jur – lucru confirmat si de persoanele din jurul lor.
Studiul a fost reluat si asupra unor persoane cu probleme cronice de sanatate, probleme neuromusculare. Rezultatele au aratat ca persoanele care practicau recunostinta traiau mai multe emotii pozitive, aveau o satisfactie mai mare asupra vietii si se simteau mai optimiste si mai conectate cu cei din jur decat cei din grupul de control.
Un rezultat deosebit de important a fost faptul ca cei care isi notau pentru ce sunt recunoscatori dormeau mai bine, mai mult, adormeau mai repede si se simteau mai odihniti dimineata. Acest aspect este foarte important tinand cont de efectele negative pe care le au problemele de somn asupra starii noastre emotionale.
Un aspect interesant era ca nu doar cei care scriau pentru ce sunt recunoscatori se simteau mai bine ci si partenera/ul lor raporta o satisfactie mai ridicata fata de viata.
Incurajati de rezultatele pozitive au urmat o serie de studii – cu modificarea unor conditii. Studiile s-au facut pe peste o mie de persoane cu varsta intre 8 si 80 de ani si rezultatele au fost consistent pozitive.
Cu alte cuvinte efectele pozitive ale recunostinteti se resimt nu doar la nivel emotional – persoanele recunoscatoare fiind mai fericite, mai pline de energie, mai multumite de propria viata si mai optimiste – ci si la nivel fizic si social – cei care practicau recunostinta aveau mai putine simptome fizice de durere, faceau mai mult sport si aveau mai multa grija de sanatate, dormeau mai bine si erau mai atenti la cei din jur, mai generosi, mai iertatori si mai putin izolati.
De ce are recunoștinta efecte atat de pozitive
- Ne ajuta sa ne bucuram de prezent Emotiile pozitive trec repede, Andrew Solomon scrie “E prea adesea o calitate a fericirii faptul ca ii simti in fiece clipa fragilitatea…”. Ne adaptam prea repede la schimbarile pozitive din viata noastra, la emotiile pozitive, iar recunostinta nu face decat sa ne reaminteasca sa ne aplecam asupra lucrurilor pe care le avem, sa le valorizam din nou, sa ne bucuram mai mult timp de acestea. Prin recunostinta reusim sa observam mai multe lucruri pozitive in jur si sa ne bucuram mai mult de viata. Prin recunostinta suntem mult mai implicati in propria viata si nu in viata altora sau intr-o viata imaginara ideala.
- Ne face mai multumiti Recunostinta nu doar ne ajuta sa ne simtim mai bine ci si sa gandim diferit. Nu e doar o emotie, e un mod de a gandi, o alegere deliberata de a-ti concentra atentia asupra aspectelor pozitive prezente in acest moment in viata noastra. De aceea cei care practica recunostinta se simt mai multumiti cu propria viata dar si cu ei insisi. Faptul ca sunt recunoscator ma face sa ma simt mai multumit de mine, mai implinit. Recunostinta ne ajuta sa observam ceea ce avem in loc sa tanjim dupa ceea ce ne lipseste.
- Ii motiveaza pe ceilalti Exprimarea recunostintei fata de cei din jur este un puternic factor de motivatie pentru acestia. Imaginati-va, sau amintiti-va un moment cand cineva v-a multumit sincer pentru sprijinul acordat, nu-i asa ca ati simtit o energie si o motivatie accentuata de a face acel lucru din nou, de a ajuta si alta data? Exprimarea recunostintei fata de cei din jur ii face pe cei de langa noi sa se simta mai valorosi si mai capabili sa influenteze in bine viata celor din jur.
- Ne dezvolta emotional copiii Fiecare parinte isi doreste un copil fericit si sanatos emotional. Dezvoltarea recunostintei la copii are efecte extraordinare. Copiii care sunt invatati sa fie recunoscatori simt ca viata lor are mai mult sens, sunt mai multumiti de viata, sunt mai fericiti si traiesc mai putine emotii negative. Cel mai simplu mod de a-l invata pe copil recunostinta este sa o practici tu in primul rand – daca copilul tau te va vedea ca apreciezi lucrurile, oamenii si momentele pozitive va face si el la fel.
- Ne imbunatateste relatia Una dintre metodele folosite in terapia de cuplu este sa ii ajuti pe parteneri sa observe comportamentele, atitudinile si calitatile partenerului. Prea multe cupluri cu probleme se concentreaza excesiv pe ceea ce nu face bine cel de langa ei. Efectele practicarii recunostintei in cuplu – ceea ce inseamna atat observarea aspectelor pozitive din relatie cat si exprimarea recunostintei fata de cel de langa voi – sunt cresterea satisfactiei fata de relatie, dar si a starii de bine a ambilor parteneri. Prea multe lucruri dintr-o relatie sunt trecute cu vederea si considerate normale, ne deranjeaza doar cand nu se mai intampla. Vreti sa mentineti un comportament, o atitudine la cel de langa voi, atunci exprimati-va recunostinta atunci cand apare. Cuplurile in care partenerii isi exprima recunostinta sunt cupluri mai fericite, cu o relatie mai durabila si mai implinita.
- Ne face mai rezistenti la stres Recunostinta e un bun mecanism de adaptare in situatiile critice. Pe de o parte te ajuta sa te concentrezi pe ceea ce ai in momentele dificile, lucru care te poate ajuta sa gasesti o solutie sa depasesti problema. Pe de alta parte te ajuta sa dai un sens experientelor negative prin care treci, lucru care e o conditie importanta a depasirii unor momente dificile din viata.
- Ne ajuta sa construim relatii Nu doar relatia de cuplu are de castigat din exprimarea recunostintei ci si relatiile cu familia, prietenii, vecinii sau colegii de serviciu. Exprimarea recunostintei in relatiile cu cei din jur contribuie nu doar la construirea relatiei ci si la mentinerea ei. Persoanele care isi exprima recunostinta se simt mai conectate la cei din jur, au relatii mai multumitoare si mai profunde.
Nu e foarte greu sa practici recunostinta, sunt o serie de modalitati prin care poti face asta – eu pot sa iti ofer 10 modalitati prin care poti face asta. Greutatea consta in a mentine pe termen lung recunostinta in viata noastra. Marele ei dusman este faptul ca uitam sa fim atenti la ceea ce avem in viata noastra, la ceea ce primim zi de zi.
Daca v-as spune ca pot sa va ofer un “supliment alimentar” care sa va ajute sa fiti cu 25% mai fericiti, sa dormiti mai bine, sa aveti relatii mai implinite si sa faceti mai mult sport, l-ati lua? Ei bine, se pare ca e mult mai simplu – ceea ce va ofera recunostinta e gratuit, trebuie doar sa va amintiti din cand in cand sa fiti recunoscatori pentru ceea ce aveti in viata voastra si magia se intampla de la sine.
Daca vrei sa citesti in detaliu studiile despre recunostinta iti recomand articolul lui Robert A. Emmons si Michael E. McCullough.
Daca lucrezi in educatie poti sa dezvolti recunostinta la copii folosind aceste planuri de activitati.
Pentru consiliere psihologica in Cluj Napoca sau online ma poti contacta telefonic la 0756 815920 sau prin formularul de contact.