0756 815 920
10ani de experientaProfesionala
10ani de experientaProfesionala

Ai grijă de sănătatea ta mintală

26 martie, 2019 / de Adelina Muresan / comentarii

Grija pentru sanatatea noastra mintala e de multa ori absenta sau precara. De aceea nu e de mirare ca  statisticile ne arata ca una din patru persoane a suferit de o problema de sanatate mintala in ultimul an – depresie, anxietate, tulburare de comportament alimentar, psihoze, abuz de substante.

Din pacate probabilitatea ca tu sau cineva drag tie sa aiba la un moment dat o problema de sanatate mintala e foarte mare – una din patru familii are un membru care sufera de probleme de sanatate mintala si 80% din persoanele cu varste intre 18-35 ani trec printr-o problema de sananate mintala- depresie, anxietate, tulburare de comportament alimentar.

O problema si mai serioasa este faptul ca din pacate doi din trei oameni cu o problema de sanatate mintala nu primesc tratamentul sau ajutorul de care au nevoie. Iar dintre cei care cer ajutor 75% dintre persoanele cu o problema psihica cer ajutor dupa mai mult de un an.

Sunt statistici ingrijoratoare care atesta lipsa de informare, lipsa de educatie  referitoare la problemele psihice si la modul in care acestea sunt tratatate. In plus o cercetare arata ca inca un procent mare din romani apeleaza la pseudoterapeuti, vrajitoare, vraci, bioenergeticieni si preoti pentru a “trata” problemele psihice. Iar apelul la specialisti psihiatrii, psihoterapeuti sau psihologi e de obicei la mult timp dupa debutul problemei, ceea ce de obicei presupune si o durata mai lunga a tratamentului.

Stigmatizarea, discriminarea si lipsa de informare sunt principalele cauze ale faptului ca o persoana cu o problema de sanatate mintala nu primeste suportul de care are nevoie.

Nu am invatat ce inseamna o viata sanatoasa din punct de vedere emotional, nu am invatat cum sa avem grija de sanatatea noastra mintala si asta face ca uneori sa ne trezim abia cand simptomele ne creeaza probleme in viata profesionala sau personala. Si chiar si atunci ne e teama de felul in care ne-ar putea vedea ceilalti daca recunoastem ca avem nevoie de ajutor.

De aceea cred ca initiativa NCN de a dezvolta o emisiune focalizata pe a informa si aduce mai aproape de oameni problemele psihologice e foarte importanta. Puteti urmari emisiunile Mental in fiecare zi de luni pana vineri pe NCN TV sau pe canalul lor de Youtube.

E normal sa avem nevoie sa ne informam, sa invatam, in scoala nu am invatat despre emotii, despre traume, despre cum sa depasim o problema. Insa aceste informatii sunt accesibile acum si luarea deciziei de a avea grija de sanatatea noastra mintala ne poate schimba radical cursul vietii.

O problema psihica nu este un semn de slabiciune, o persoana care cere ajutor nu e o persoana slaba care nu e capabila sa-si rezolve singura problemele ci e o persoana care vrea sa isi depaseasca problemele.

Atunci cand nu cer ajutor pentru a-mi rezolva problemele de multe ori le voi mentine, le voi amplifica si ma vor limita tot mai mult.

Intelegand ca fiecare dintre noi la un moment dat putem suferi de o problema psihica ar trebui sa fie o motivatie suficienta pentru a incerca sa intelegem ce inseamna o astfel de problema, cum o recunoastem, cum o putem preveni si ce putem face intr-o astfel de situatie pentru noi sau pentru cineva drag noua.

Lasa un comentariu