Crezi ca cineva apropiat tie are o problema psihologica? Afla cum poti sa il ajuti sa constientizeze ca are o problema si sa ceara ajutor.
Problema emotionala a unei persoane poate afecta intreaga familie. Se intampla frecvent ca cei din jur sa observe inaintea persoanei schimbarile in comportament, in starea emotionala, in felul de a fi.
Am ales sa scriu acest articol deoarece foarte frecvent am primit telefoane, emailuri sau vizite, din partea unor membrii ai familiei unei persoane cu o problema emotionala, care ma rugau sa le spun cum sa convinga persoana respectiva sa ceara ajutor si in ce fel pot sa o ajute. Sfaturile de mai jos sunt pentru persoane care au pe cineva apropiat suferind de o problema psihologica.
Cum iti dai seama ca persoana de langa tine are nevoie de sprijin psihologic
Daca observi o parte din urmatoarele simptome la cineva apropiat e indicat sa il ajuti sa ceara sprijin. Aceste simptome pot indica o problema psihologica daca se manifesta pe o perioada mai lunga de timp (mai mult de o saptamana).
- Stare de oboseala permanenta – nejustificata de activitate
- Stare de neliniste, agitatie
- Plans facil
- Iritabilitate
- Stari de tristete
- Neglijarea propriei persoane
- Probleme de somn – fie nu poate sa doarma, fie doarme prea mult
- Ganduri suicidare – spune anumite lucruri legate de sinucidere “ v-ar fi mai bine fara mine”, “ce rost mai are sa va impovarez”
- Consum de alcool sau comportamente de risc
- Modificari ale poftei de mancare
- Lipsa de energie
- Dezinteres fata de activitati care ii faceau placere in trecut
- Schimbari semnificative de comportament
- Agresivitate fizica si verbala
- Evita sa mai comunice sau sa interactioneze
- Ii e teama sa faca anumite lucruri: de ex. sa ramana singur acasa
- Ii este teama de oameni
- Se comporta bizar, vorbeste singur sau are o privire fixa
- Energie excesiva fata de comportamentul obisnuit
- Dificultati de concentrare
- Scadere semnificativa in greutate – fara o cauza medicala
- Refuz de a manca
- Ganduri negative despre sine – se simte inutil, neajutorat si fara speranta
Cum poti sa convingi pe cineva sa mearga la psiholog
- In primul rand trebuie sa te informeziCum se manifesta o problema emotionala, care sunt semnele pe care poti sa le observi. Foarte pe scurt le-am notat mai sus insa e indicat sa te informezi legat de simptomele problemelor psihologice. O parte din problemele psihologice sunt descrise aici.
- Porneste de la ceea ce mentioneaza ca il deranjeazaDaca spune ca il deranjeaza problemele de somn, sau dificultatile de concentrare porneste de la acestea. Spune-i “vad cum suferi din cauza ca nu reusesti sa te odihnesti, hai sa vedem daca nu te poate ajuta un specialist sa scapi de aceasta problema”. Nu te lega de lucrurile care te deranjeaza pe tine “tot timpul te certi cu mine, esti nervos mereu” asta nu va face decat sa va indeparteze.
- Explica persoanei ca depresia, anxietatea sunt probleme psihologiceSi nu sunt defecte sau slabiciuni, sunt la fel ca si problemele somatice niste probleme care sunt tratate de specialisti.
- Explica faptul ca nu trebuie (si e posibil sa nu poata) sa depaseasca singur problema pe care o areurmand un tratament rezultatele il vor ajuta sa o depaseasca si sa vada lucrurile la fel ca in trecut.
- Elimina miturileMulte persoane inca vad mersul la medicul psihiatru sau la psiholog ca pe un semn ca “sunt nebun”. E un mit foarte daunator, deoarece multe persoane care ar putea sa aiba o viata linistita si fericita nu cer ajutor de teama unei etichete pe care si-o pun ei sau le-o pun cei din jur. Poti indruma persoana sa citeasca articolul “de ce sa merg la psiholog” pentru a o ajuta sa vada ca a merge la un psiholog sau la un psihiatru cand am o problema emotionala e la fel de normal ca si a merge la un cardiolog cand am o problema cu inima.
- Pregatiti-va impreuna pentru consultatieAjuta persoana sa isi formuleze o lista de intrebari pentru vizita la psiholog/medicul psihiatru pentru a nu simti ca pleaca de acolo cu aspecte pe care nu le-a lamurit.
- Ofera-i sprijinAjuta persoana sa gaseasca un psiholog sau un psihiatru la care sa mearga, ofera-i sprijin in a-i face o programare sau a o insoti la medic/psiholog.
- Ajut-o sa gaseasca alternativeDaca persoana a consultat deja un un psiholog sau un medic psihiatru insa nu a fost multumita de rezultat poate oricand sa ceara sprijin in alta parte. Nu intotdeauna gasim din prima persoana care ne poate ajuta. La fel ca si in cazul medicilor nu e nici o problema sa cerem o a doua parere. Important e sa nu renuntam la a rezolva o problema emotionala doar pentru ca o persoana la care am fost am simtit ca nu ne poate ajuta.
Cum poti sa ajuti
A cere sprijin de specialitate e doar primul pas, daca o persoana draga are o problema emotionala va avea nevoie de sprijinul tau in continuare, si desi te vei simti uneori neputiincios, faptul ca inca mai citesti acest articol inseamna ca iti pasa si ca la un moment dat persoana de langa tine va simti acest lucru si asta o va ajuta sa lupte pentru a depasi aceasta problema.
- Nu judeca si nu criticaProblemele psihologice au la baza o modificarea in functionarea chimica a creiereului. Persoana nu alege sa fie deprimata sau anxioasa, de aceea nu o ajuta sa ii faci reprosuri sau sa o invinovatesti pentru starea in care se afla.
- Nu minimaliza problemaNu ii spune “si eu am fost deprimat cand s-a stricat masina si nu aveam bani, dar m-am adunat si am rezolvat problema. Tu nu ai nici un motiv si tot nu iti revii”. Problemele emotionale se manifesta diferit fata de emotiile normale de tristete, nemultumire, dezamagire. Cu siguranta persoana nu isi doreste sa se simta asa si daca ar putea sa aleaga nu ar alege acea stare.
- Intreaba cu ce poti sa ajutiAcest lucru il va face sa simta ca nu e singur, nu da sfaturi ci mai degraba fii acolo si ofera-i sprijin.
- Implica persoana in activitatiIncearca sa o implici in cat mai multe activitati – aminteste-ti ce-i placea sa faca in trecut si ajut-o sa se implice din nou in acele activitati. Uneori va refuza invitatiile, nu o lua personal si nu renunta. Nu e indicat sa fortam persoana in a iesi si a socializa ci mai degraba sa-i transmitem cat mai clar mesajul: “sunt aici pentru tine si putem iesi impreuna oricand”.
- Ai rabdareChiar daca va accepta sa urmeze un tratament (psihoterapie si/sau medicatie) lucrurile nu o sa se schimbe imediat, ai rabdare si ofera in continuare suport. Daca e de acord poti sa discuti si tu cu specialistul pentru a vedea cum poti sa il ajuti.
- Nu fi de acord cu gandurile negativeIncearca sa-l ajuti sa se raporteze la realitate si sa-i oferi dovezi ca lucrurile sunt putin diferite de cum le vede. Daca iti spune “nu sunt bun de nimic” incearca sa-l ajuti sa vada lucrurile pe care le face bine. Nu il contrazice ci mai degraba incearca sa asculti si sa intelegi ceea ce simte si sa spui cum vezi tu lucrurile, fara a intra intr-o disputa legata de cine are dreptate.
- Ajuta-l sa ia deciziiNu lua decizii in locul lui si nici nu lasa toata responsabilitatea pe umerii lui. Fie ca e vorba de tratamentul de urmat, de aspectele legate de cariera sau familie ofera-i suport in a analiza optiunile si a ajunge la o decizie.
- Fii atent la gandurile suicidareNu trebuie neglijate amenintarile cu suicidul, e un mit ca cei care ameninta ca se vor sinucide nu o vor face. Daca o persoana ameninta, sau vorbeste despre suicid ca si de o modalitate de a scapa e nevoie sa ceri urgent ajutor. Exista o linie verde pentru interventie sau puteti apela cat mai repede la un psiholog sau un psihiatru. Nu-l acuza ca se gandeste la sinucidere ci mai degraba incearca sa ii oferi motive pentru care trebuie sa traiasca. Spre exemplu multe persoane cu depresie ajung sa gandeasca ca celor din jur le-ar fi mai bine fara ele si atunci se gandesc sa isi puna capat zilelor gandindu-se ca familiei i-ar fi mai usor fara o povara. Gandirea este afectata in problemele emotionale si persoanei ii este greu sa vada si aspectele pozitive ale realitatii sau alte solutii in rezolvarea problemelor.
- Incurajeaza micile schimbariLucrurile se vor schimba in bine daca urmeaza un tratament, insa schimbarile vor fi mici si e nevoie – pentru a mentine motivatia de a lupta – sa observi aceste schimbari si sa le incurajezi. De exemplu: daca in ultima perioada si-a neglijat aspectul si intr-o zi observi ca a facut ceva pentru a se ingriji – observa acest lucru, sau daca intr-o zi reuseste sa isi controleze emotiile si nu mai reactioneze atat de puternic la ceva care il supara – arata-i ca apreciezi acest lucru. Foarte important ca incurajarile sa faca referire la comportamentul persoanei de acum si sa nu compari cu ce facea/sau nu facea pana atunci. De exemplu e de dorit sa ii spui “iti sta foarte bine cu parul asa aranjat, esti frumoasa” dar nu e de dorit sa spui “ti-ai facut parul, acum arati si tu bine”.
- Explicati cand sunteti inteles gresitPersoanele cu probleme emotionale au tendinta sa interpreteze negativ evenimentele si mesajele. De aceea e posibil ca un mesaj neutru pe care il transmiteti sa fie interpretat negativ. Incercati sa aflati cum a inteles mesajul si explicati-i ce ati vrut sa spuneti de fapt. E important sa contientizeze ca situatia poate fi vazuta si altfel.
Asa cum spuneam si mai sus schimbarile se vor vedea in timp daca cereti ajutor, dar e nevoie de rabdare si comunicare atat intre dumneavoastra si persoana draga cat si cu psihologul sau psihiatrul. Unele schimbari mici, daca e vorba de psihoterapie, se vad dupa cateva sedinte, insa e nevoie de efort si implicare in acest proces. Lucrurile nu se vor schimba daca persoana se intalneste doar cu psihologul insa in rest nu schimba nimic. Asa cum am mai mentionat unul dintre aspectele care determina eficienta psihoterapiei si durata acesteia este implicarea persoanei si realizarea sarcinilor date in cadrul psihoterapiei.
Un alt aspect demn de retinut este ca suportul social este foarte important pentru o persoana cu o problema psihologica, faptul ca are pe cineva cu care sa vorbeasca, care sa o ajute in a rezolva diferite probleme practice, care sa o faca sa simta ca nu e singura, este un factor foarte important in recuperare si revenirea la starea de bine.
Atunci cand ne confruntam cu o problema emotionala lucrurile obisnuite, pe care le faceam fara nici o problema in trecut, sunt facute cu un efort mult mai mare; de aceea e nevoie de mai mult suport emotional, mai multa intelegere si mai multe incurajari decat de obicei.
Daca aveti nevoie de sprijin psihologic pentru dumneavoastra sau pentru cineva drag puteti sa ma contactati la 0756/815920 sau lasati un mesaj in formularul de contact.