0756 815 920
10ani de experientaProfesionala
10ani de experientaProfesionala

Barbatii si violenta impotriva femeilor

Violenta asupra femeilor
10 noiembrie, 2013 / de Adelina Muresan / comentarii

O femeie este agresata la fiecare 30 de secunde in Romania! Una din 4 femei din Romania va fi la un moment dat in viata agresata! Ce e in neregula cu aceste statistici? Ne ajuta sau nu in interventie pentru a stopa violenta domestica?

E important sa intelegem ca violenta nu e comisa doar de persoane cu tulburari severe de personalitate, sau de monstrii cum ne place uneori sa-i numim. Cei care sunt violenti sunt in general persoane absolut normale, sunt prietenii nostri, vecinii nostri sau chiar copiii nostri.

Problema nu e doar legata de “De ce x a lovit-o pe y?” ci mai degraba ce e in neregula cu societatea in care traim incat se ajunge atat de usor la violenta fata de femei. De ce in mintea multor persoane atunci cand o femeie e batuta sau violata sunt gasite o serie de modalitati prin care ea este facuta cel putin partial responsabila pentru acest lucru. De ce agresorul este scos din ecuatie atunci cand vreu sa explicam violenta domestica si ne concentram doar pe “Ea e de vina! De ce nu pleaca?”.

Scopul articolului nu e sa plasam vina pe cineva ci mai degraba sa analizam putin una dintre cauze. Violenta asupra femeilor are efecte extrem de nocive si asupra barbatilor. Daca ne gandim ca peste 90% din infractiunile care implica agresivitate sunt comise de barbati. Ceea ce inseamna ca in mod frecvent si in situatiile de agresivitate fizica asupra barbatilor agresorii sunt tot barbati. Sau, domnilor, imaginati-va ca mama, sora, prietena sau fiica voastra ar fi abuzata fizic sau sexual. E o experienta extrem de dureroasa si cu siguranta ati dori sa preveniti acest lucru inainte de a se intampla si va sta in putere sa faceti acest lucru.

Studiile arata ca normele sociale, atitudinile si anumite credinte contribuie la violenta emotionala, psihologica, economica, fizica si sexuala asupra femeilor. Credintele pe care o societate le are ajung sa justifice sau sa ascunda violenta. Principalul predictor al violentei impotriva femeii este modul in care comunitatea vede rolul femeii si al barbatului, egalitatea intre sexe si stereotipurile traditionale de gen.

Ce inseamna “fii barbat”

Conceptul de masculinitate nu e ceva cu care un barbat se naste. Baiatul invata de mic ce insemna sa fii barbat. Invata din mesajele parintilor, a rudelor, a altor copii si nu in ultimul rand din filme, desene animate si reviste. Si care sunt mesajele pe care le primeste “Tu trebuie sa fii puternic” “Nu plange ca o fetita”, mai apoi “Nu te lasa la ceilalti”.

Care e mesajul pe care il transmit filmele, videoclipurile adolescentilor, versurile melodiilor, cum trebuie sa fii ca sa fii un barbat adevarat? Masculinitatea e legata de forta fizica, de putere, de control si de abilitatea de a-ti castiga respectul. Daca nu esti asa esti etichetat. Poate fiecare a avut un baiat in clasa care prefera sa fie in compania fetelor, nu juca fotbal si nu se imbrancea? Cum il numeau ceilalti?

Barbatii sunt “fortati” sa isi asume o masculinitate care presupune:

  • sa nu isi arate slabiciunile sau frica, sa nu planga sau sa isi exprime alte emotii decat furia
  • sa isi demonstreze puterea si controlul in special fata de femei (pentru ca altfel sunt sub papuc, nu?)
  • sa ii domine pe ceilalti prin agresivitate
  • sa nu fie ca o femeie
  • sa fie heterosexual
  • sa fie puternic, atletic si curajos
  • sa ia decizii singur
  • sa vada femeile ca proprietatea lor sau ca si obiecte

Daca cineva iese din acest tipar este imediat etichetat, umilit sau pus la punct de ceilalti. Presiunea sociala contribuind la mentinerea unei imagini a masculinitatii simpliste si cu siguranta neadaptata contextului social pe care ni-l dorim.

Masculinitatea invatata astazi e definita prin putere (fizica, economica, psihica), control si violenta. Baietii invata ca pentru a fi barbati trebuie sa fie mari, puternici, dominatori si agresivi. Si vad aceasta imagine peste tot: in familie, in comunitate, in desene animate (cum arata superman?), in filme, in filmele pentru adulti, in jocuri, in reclame. Pentru a fi barbat trebuie sa iti impui punctul de vedere si sa ignori mesajele primite de la femei, pentru ca “o femeie trebuie sa se supuna barbatului”. Si astfel comunicarea se opreste iar dialogul se schimba in conflict si in agresivitate.

Unui barbat adevarat nu ii e frica si e invulnerabil si asa se ajunge la neglijarea problemelor de sanatate pentru ca recunoasterea lor ar insemna vulnerabilitate. Unui barbat nu ii este frica si asa ajungem la condusul agresiv si la un procent ridicat de accidente in randul soferilor barbati. Un barbat nu isi exprima sentimentele – el nu e trist, deprimat, nu ii e teama – si problemele emotionale care ar putea sa fie tratate sunt negate prin “nu vreau sa vorbesc despre asta” sau ignorate si “acoperite” de consumul excesiv de alcool.

A fi barbat inseamna in aceasta formula a-ti controla emotiile, a nu ti le exprima, a te impune, a fi puternic si a prelua controlul. Si ce se intampla cand un barbat primeste acest mesaj toata viata si intra intr-o relatie in care ii este greu (daca nu imposibil) sa spuna ce simte sau ce gandeste pentru ca asta (doamne fereste) l-ar face sa fie slab. Sau dupa ce o viata intreaga i se spune ca un barbat trebuie sa fie in control intra intr-o relatie unde deciziile se iau impreuna, unde fiecare trebuie sa aiba un cuvant de spus. Care credeti ca e rezultatul?

Cum prevenim violenta asupra femeilor

Reducerea violentei nu presupune eliminarea jocurilor violente si a filmelor violente ci concentrarea pe masculinitate ca si construct social.

Reducerea violentei asupra femeii presupune schimbarea modelelor de masculinitate, sau cel putin oferirea de alternative.

E important sa definim masculinitatea prin barbatii care valorizeaza relatiile, care isi asuma sa schimbe ceva in bine in jurul lor, care isi permit sa fie vulnerabili, sa isi exprime compasiunea si grija fata de cei din jur.

E o modalitate mult mai umana, mai sanatoasa si mult mai sincera de a-ti exprima masculinitatea.

Acesti barbati sunt in jurul nostru si e nevoie sa contribuim la diversificarea imaginii masculinitatii dincolo de stereotipurile perpetuate de atata timp. E mai usor sa prezinti o imagine agresiva si e mult mai greu sa te analizezi, sa te cunosti si sa iti confrunti si exprimi emotiile.

Cum pot preveni barbatii violenta asupra femeilor?

Jason Katz, unul dintre sustinatorii interventiilor pentru prevenirea violentei domestice, a dezvoltat o serie de actiuni destinate barbatilor pentru a preveni violenta asupra femeilor:

  1. Abordeaza violenta de gen ca o problema care ii priveste pe barbatiide toate varstele, de orice nivel socio-economic, de orice rasa si orice etnie.
  2. Nu trece cu vedereadaca o ruda, un prieten, un coleg sau o cunostinta este abuziv fata de partenera sa sau este lipsit de respect fata de femei sau fete in general. Daca te simti confortabil vorbeste cu el despre acest lucru, sau cere sprijinul unei alte persoane care il poate ajuta.
  3. Analizeaza-ti propria atitudinenu deveni defensiv cand ceva ce spui sau faci ii raneste pe ceilalti. Incearca sa intelegi in ce fel atitudinile si actiunile tale pot perpetua violenta si incearca sa le schimbi.
  4. Ofera sprijinul taudaca ai motive sa crezi ca o femeie pe care o cunosti este abuzata.
  5. Cere sprijin acumdaca esti sau ai fost abuziv fata de femei, si aici ne referim la abuz emotional, psihologic, fizic sau sexual. Nu lasa ca aceste comportamente sa devina definitorii pentru relatia ta cu femeile pentru ca probabil deja esti constient ca ai de pierdut.
  6. Sustine campaniile de eliminare a violentei fata de femeipoti sa fii un exemplu pentru cei din jurul tau.
  7. Recunoaste si nu accepta discriminarea si violentafata de alte minoritati etnice sau sexuale.
  8. Informeaza-tedespre inegalitatea de gen si cauzele violentei.
  9. Nu contribui la promovarea stereotipurilor degradante
  10. Invatati-va baietii sa fie barbati intr-un mod care nu implica abuzulasupra fetelor, femeilor sau a altor copii. Invatati-i sa-si recunoasca si sa-si exprime emotiile, sa isi pretuiasca relatiile si sa lupte pentru o cauza.

Foarte mult timp barbatii au fost exclusi din discutie atunci cand se discuta de violenta asupra femeii. Erau doar niste observatori mai mult sau mai putin indiferenti la o problema a femeilor.

Tot mai multi barbati sunt implicati acum in demersul prevenirii violentei in randul barbatilor (indiferent daca e fata de femei, copii sau alti barbati) prin educarea adolescentilor si a adultilor legat de valorile reale pe care e important sa le asociem cu masculinitatea: curajul de a sustine o cauza, empatia fata de cei din jur, valorizarea relatiilor si exprimarea emotiilor.

Sa ii invatam ca a fi barbat inseamna sa fii empatic nu sa fii rece, sa fii aproape de cei dragi tie nu sa ii controlezi, sa faci lumea un loc mai bun nu sa iti urmezi doar propriul castig, sa iti castigi respectul prin oferirea respectului si nu prin forta fizica, sa iti iei un angajament fata de o cauza nu sa fii indiferent la tot ce e in jur, sa ai curajul de a sustine tratarea celor din jurul tau cu respect nu sa ii discriminezi, umilesti sau desconsideri pe cei diferiti de tine.

Violenta asupra femeii nu va inceta decat daca barbatii inteleg ca fac parte din solutia pentru eliminarea ei. Pentru ca in final cu totii trebuie sa ne asumam responsabilitatea atat pentru ceea ce am facut cat si pentru ceea ce nu am facut.

Daca aveti nevoie de ajutor psihologic puteti sa ma contacti la numarul de telefon 0756 815920 sau lasand un mesaj in formularul de contact.

Lasa un comentariu