0756 815 920
10ani de experientaProfesionala
10ani de experientaProfesionala

Care este diferenta dintre psiholog, psihoterapeut, psihiatru

Ce sa aleg: psihoterapeut, psiholog sau psihiatru?
14 martie, 2014 / de Adelina Muresan / comentarii

Pentru ca e o intrebare pe care am intalnit-o frecvent ma gandeam sa prezint diferentele intr-un mic articol mai tehnic.

Ce este un psiholog?

Un psiholog este absolvent al facultatii de psihologie. Insa nu oricine termina facultatea de psihologie este automat psiholog. Tocmai pentru ca domeniul psihologiei este atat de vast e imposibil ca dupa terminarea facultatii sa ai abilitati pe toate domeniile acoperite de psihologie. Psihologii urmeaza dupa facultate un program suplimentar de formare intr-o anumita directie. Directiile mari de formare – recunoscute si validate prin Colegiul Psihologilor din Romania sunt:

  • Psihologie clinica si psihoterapie
  • Psihologia muncii, transporturilor si serviciilor
  • Psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala
  • Psihologia apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.

Astfel dupa terminarea facultatii psihologii pot sa urmeze anumite programe de formare (master, cursuri acreditate) pentru a se specializa pe unul dintre domeniile de mai sus. Dupa care merg la Colegiul Psihologilor din Romania, care in urma unei evaluari a ceea ce au facut si a competentelor pe care le au le dau acreditare pe un anumit domeniu.

Cu alte cuvinte daca eu am atacuri de panica e indicat sa caut un psiholog specializat pe psihologie clinica si psihoterapie. Daca vreau sa fiu testat pentru examenul de la scoala de soferi voi merge la un psiholog specializat pe psihologia muncii transporturilor si serviciilor. Daca vreau sa imi schimb locul de munca, sau vreau sa vad ce tip de munca mi s-ar potrivi voi cere ajutor unui specialist in psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala. Iar daca vreau evaluare pentru permis pentru arma, sau sa fiu examinat cu detectorul de minciuni 🙂 voi cauta un psiholog specializat pe psihologia apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.

Sigur ca e foarte simplist prezentat ca si atributii, si ca pe fiecare specializare sunt multe alte lucruri pe care psihologul respectiv le poate face, insa am considerat utila exemplificarea pentru a intelege mai bine directia in care merge fiecare specializare.

Pentru ca directia care aduce cele mai multe confuzii si in plus este si cea mai asociata cu profesia de psiholog este Psihologia clinica si psihoterapia am sa descriu in cateva randuri ce presupun specializarile pe care le intalnim in acest domeniu. Cu alte cuvinte pentru ce tip de problema va poate ajuta un anumit specialist.

Ce este un psiholog clinician?

Psihologul clinician este absolvent al facultatii de psihologie specializat pe evaluarea si psihodiagnosticul problemelor psihice, evaluarea starii de sanatate mintala a diferitelor categorii de persoane dar si interventii scurte focalizate pe probleme specifice. O sa ii intalniti in special in clinici si spitale.

Ce este un psihoterapeut?

Un psihoterapeut este un absolvent al facultatii de psihologie, medicina, etc. care a urmat un program de formare in psihoterapie. Fiecare psihoterapeut are formare intr-o anumita forma de psihoterapie: de exemplu psihoterapie cognitiv comportamentala, psihanaliza, psihoterapie pozitiva, psihoterapie existentiala, etc. Psihoterapie este interventia psihologica asupra mecanisemelor implicate in sanatate si in boala. Cu alte cuvinte psihoterapia te ajuta sa rezolvi anumite probleme emotionale sau sa modifici anumite aspecte care te fac vulnerabil. Asadar daca ai o problema cu anxietatea, depresie, tulburari alimentare sau alte probleme similare e nevoie sa ceri sprijinul unui psihoterapeut. Puteti sa ii intalniti in special la cabinete psihologice dar si in alte contexte – spitale, clinici, fundatii.

Ce este un consilier psihologic?

Un consilier psihologic este (obligatoriu) absolvent al facultatii de psihologie care la randul lui a urmat un program de formare in consiliere psihologica. Consilierea psihologica vizeaza rezolvarea unor probleme subclinice, optimizarea personala si prevenirea problemelor de sanatate mintala.

Ce este un psihiatru?

Desi medicul psihiatru nu este psiholog apare des confuzia aceasta. Psihiatrul este absolvent al facultatii de medicina, specializat in psihiatrie. El este cel care pune un diagnostic si prescrie tratament medicamentos. In general psihiatrii coleaboreaza cu psihoterapeutii in tratamentul problemelor psihice, sau in anumite cazuri psihiatrii au si formare in psihoterapie ceea ce le permite sa faca si componenta de psihoterapie.
In general psihologii care au acreditare in domeniul psihologie clinica si psihoterapie au acreditare atat pe psihologie clinica cat si pe consiliere psihologica si/sau psihoterapie.

Desi pare complicat sa va dati seama ce anume poate face un anumit psiholog – in general acesta are competentele notate pe site, sau vi le poate spune la cerere, in plus puteti verifica pe site-ul colegiului Psihologilor din Romania in Registrul Psihologilor in ce masura persoana are acreditarile necesare pentru a face ceea ce face.

In articolele de pe site dar si in limbajul uzual vom folosi termenii de psiholog ca termen umbrela pentru psihoterapeut, consilier psihologic si psiholog clinician. Insa am considerat importanta distinctia pentru intelege ca termenul de psiholog acopera un domeniu mai vast si sunt foarte relevante competentele pe care psihologul si le-a dezvoltat intr-o directie sau alta.

Pentru consiliere psihologica si psihoterapie in Cluj Napoca sau Online puteti sa ma contactati prin formularul de contact sau la numarul de telefon 0756 815920.

Lasa un comentariu