Decizia de a consulta un psiholog, un psihoterapeut sau un psihiatru (vezi aici diferenta), este una dificila si de obicei determinata de o accentuare a problemelor, de dificultati de a le face fata singur si de epuizarea solutiilor pentru rezolvarea lor. Situatia se complica de multe ori cand dupa ce persoana isi face curajul de a cere sprijinul unui specialist – pleaca de la acesta dupa o sedinta sau mai multe cu dezamagire fata de ce inseamna psihoterapia sau consilierea psihologica.
Psihoterapia este eficienta pentru multe tipuri de probleme insa un rol foarte important il joaca relatia dintre psiholog si client, daca intre acestia nu se construieste o relatie terapeutica buna e putin probabil ca efectele psihoterapiei sa fie cele asteptate. Pentru ca nu o data mi s-a intamplat ca anumite persoane sa imi descrie ca dezamagitoare prima experienta cu un psiholog sau un psihoterapeut am ales sa scriu acest articol in care voi nota o lista cu o parte din lucrurile care ar trebui sa va faca sa va puneti niste semne de intrebare legate de psihoterapeutul cu care lucrati si de eficienta psihoterapiei.
Daca le observati v-as recomanda sa discutati cu psihoterapeutul dumneavoastră si sa ii impartasiti nemultumirea/disconfortul. Iar daca vedeti ca acesta nu ia nici o masura pentru a schimba ceva, sau nu accepta feedback-ul e cel mai indicat sa va orientati spre altcineva.
- Psihologul nu are pregatirea necesara pentru a face psihoterapie sau consiliere psihologica. Puteti verifica acest lucru pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania unde in Registrul Psihologilor sunt trecuti toti psihologii sau psihoterapeutii care au drept de libera practica. Mai mult, aici puteti vedea si specializarile pe care au dreptul sa profeseze (Psihologie clinica, Consiliere psihologica, Psihoterapie – tipul de psihoterapie in care sunt formati, etc.)
- Psihologul nu iti poate spune in ce fel te poate ajuta.Unul din aspectele importante ale primelor sedinte este ca psihologul sa te ajute sa intelegi ce puteti face pentru a remedia problemele pentru care tu ai venit la el. In cazul in care nu a facut asta inca, nu e nici o problema in a-i cere sa iti explice in ce fel te poate ajuta.
- In cadrul sedintelor doar discutati, fara sa aveti o anumita directie si fara sa simti ca ramai cu ceva util din discutie.Daca simti ca discutiile cu psihologul tau seamana tot mai mult cu cele pe care le ai cu prietenii, e indicat sa pui acest aspect pe masa si sa discutati in ce fel poate sa te ajute pe viitor.
- Psihologul vorbeste mai mult despre el si propriile realizari decat se concentreaza pe problemele tale.Desi increderea in psihoterapeut este importanta, nu e foarte util pentru tine sa aflii povestea vietii lui, ci mai degraba sa te ajute sa vezi mai clar povestea vietii tale.
- Psihologul iti face avansuri sexuale sau are un comportament nepotrivit fata de tine.Codul deontologic al profesiei de psiholog interzice orice relatie de natura sexuala intre client si terapeut. De aceea daca observi un comportament inadecvat intrerupe imediat terapia – alegand daca ii oferi sau nu un feedback. De asemenea in situatia in care terapeutul iti face avansuri sexuale poti face o plangere la Colegiul Psihologilor pentru ca acest comportament incalca codul etic al psihologilor.
- Psihologul incearca sa iti impuna opiniile sale sau critica/judeca optiunile tale.Fiecare persoana are dreptul sa isi aleaga religia, stilul de viata si nu are dreptul sa le impuna altora dintr-o pozitie de autoritate. Daca simti ca psihoterapeutul tau nu iti respecta si accepta valorile adu acest aspect in discutie.
- Psihologul nu accepta feedback-ul tau sau nu isi recunoaste greselile.Asa cum am mentionat anterior e important ca daca ceva te nemultumeste in relatia cu psihoterapeutul sa aduci acel lucru in discutie, in cazul in care acesta nu e deschis la a primi si accepta feedback-ul e indicat sa evaluezi in ce masura vrei sa mai lucrezi cu acel terapeut.
- Psihologul vorbeste intr-un limbaj psihologic si simti ca nu intelegi mare lucru.Daca ai senzatia ca nu intelegi sau ca ceea ce iti spune nu are relevanta pentru cazul tau cere-i sa iti explice pe intelesul tau ceea ce a vrut sa iti spuna, sau sa iti explice in ce fel e relevant, nu e nevoie sa te simti prost pentru ca el e cel care trebuie sa isi adapteze limbajul la persoana cu care lucreaza.
- Psihologul vorbeste la telefon, isi verifica mesajele in timpul sedintei sau lasa sa apara tot felul de intreruperi.Sigur ca exista urgente si situatii dificile in care pot sa apara mici intreruperi, insa daca simti constant ca in ora petrecuta nu esti tu prioritatea e important sa transmiti acest lucru.
- Psihologul iti da mereu dreptate 🙂Daca tot ceea ce faci si gandesti e logic, rational si te ajuta inseamna ca nu ai de ce sa mergi la psiholog. Poate ca aprobarea lui iti va creste stima de sine insa fara sa gasiti impreuna noi solutii la problemele pe care le ai nu vei schimba nimic.
- Te simti anxios, neincrezator sau inconfortabil in prezenta psihologului.Sigur ca in prima sedinta majoritatea persoanelor au anumite temeri legate de ceea ce inseamna sa mergi la un psiholog, insa daca simti ca nu poti relationa cu aceea persoana, daca o simti rigida, distanta, impersonala sau rece, poate e cazul sa incerci sa lucrezi si cu o alta persoana. Unul din elementele esentiale pentru o psihoterapie eficienta este relatia terapeutica, de accea, daca simti ca relatia cu psihoterapeutul tau nu e tocmai una care sa te ajute poate e nevoie sa te reorientezi.
- Psihologul nu iti acorda atentie, pare distras si simti ca nu te intelege.Daca simti ca atentia psihologului nu e spre problemele tale, ca nu depune efort sa inteleaga, nu iti adreseaza intrebari sau nu pare implicat in discutie, transmite acest lucru si incercati sa gasiti o solutie.
- Psihologul iti e prieten, vecin, ruda sau coleg de serviciu.Desi pare confortabil sa ai ca psihoterapeut pe cineva pe care cunosti deja nu e tocmai cea mai indicata alternativa. De altfel Codul deontologic al psihologilor interzice sa existe relatii multiple intre client si psihoterapeut tocmai pentru ca poate impiedica o terapie eficienta.
- Psihologul joaca rolul vindecatorului suprem.E important ca psihoterapeutul sa te ajute sa intelegi ca el nu are o putere magica de a te scapa de probleme si unul din principalele scopuri in terapie este sa te responsabilizeze, sa iti arate ca puterea de a schimba ceva sta in efortul pe care il depui iar contributia lui tine de a te sprijini sa gasesti si alte optiuni, sau alte perspective asupra situatiilor.
- Psihologul te face sa te simti vinovat, rusinat sau jenat.Daca atunci cand amani o sedinta, ii dai un feedback sau spui ca vrei sa renunti la psihoterapie el te face sa te simti vinovat, rusinat sau jenat e nevoie sa discuti acest aspect sau sa iei in considerare renuntarea la serviciile lui.
- Psihologul are alte obiective decat tine.Atunci cand mergi la un psiholog ai in minte anumite obiective, in general in primele sedinte se stabilesc anumite aspecte pe care veti lucra, daca tu simti ca tu si psihoterapeutul aveti agende diferite e important sa aduci acest aspect in discutie pentru a intelege de ce crede el ca e important sa va concentrati pe tema respectiva.
- Psihologul nu te ajuta.Desi ai depus efort, ai aplicat ceea ce ati discutat simti ca lucrurile nu merg bine, ca starea ta este aceeasi, e nevoie sa analizati aceasta problema impreuna si sa vedeti ce se poate face. In principiu pentru o problema usoara ar trebui sa simti o ameliorare dupa cateva sedinte.
E important sa lucrezi cu o persoana care sa simti ca te accepta, te respecta, care isi doreste sa iti ofere sprijin pentru a depasi problemele cu care te confrunti, care atunci cand iti ofera o optiune, o ofera cu flexibilitate, nu ti-o impune si nu iti critica comportamentul. Psihoterapeutul trebuie sa fie flexibil si deschis la a primi feedback. Relatia psihoterapeut – client e un element esential in succesul psihoterapiei, de aceea daca lucrurile nu merg bine discuta situatia, iar daca nu se schimba nimic schimba tu persoana cu care lucrezi. De aceea as schimba putin citatul din imaginea articolului – Daca simti ca esti in povestea nepotrivita, incearca sa o modifici iar daca cel cu care scrii povestea nu e receptiv sau nu e deschis la a schimba cursul naratiuni atunci pleaca!
Un psiholog bun are abilitati bune de comunicare, dar nu vorbeste excesiv de mult; castiga increderea clientului dar nu creaza dependenta; are o relatie buna cu clientul, dar nu o lasa sa devina mai mult decat o relatie terapeutica; are o explicatie acceptabila pentru problema clientului, dar nu are atitudinea ca le stie pe toate; are un plan de tratament dar poate sa fie flexibil; este persuasiv si convingator, dar nu in impunerea propriilor convingeri religioase sau legate de stilul de viata; ofera speranta si optimism, dar nu creaza sperante nerealiste; se dezvolta mereu profesional si personal.
Ce experienta ati avut voi cu psihologi, psihoterapeuti, ce v-a placut? sau ce v-a ajutat? si ce nu v-a placut? Ati avut vreo experienta dezamagitoare? In cazul in care considerati ca ar mai fi cateva aspecte de adaugat puteti sa le treceti in comentarii sau sa imi trimiteti un mesaj si daca e posibil putem completa cele 17 puncte cu altele preluate din experienta voastra.