0756 815 920
10ani de experientaProfesionala
10ani de experientaProfesionala

Cum sa fii fericit

25 noiembrie, 2013 / de Adelina Muresan / comentarii

Fiecare dintre noi isi doreste sa fie fericit, probabil acesta e si motivul pentru care se studiaza tot mai mult prin ce sunt diferiti oamenii fericiti de cei nefericiti si se testeaza o multime de strategii prin care am putea sa devenim mai fericiti.

De ce am vrea sa fim fericiti?

Dincolo de raspunsurile evidente la aceasta intrebare am “cercetat” putin ce ne spun studiile facute de psihologi legate de avantajele starii de fericire. Ei bine, se pare ca persoanele fericite au performante cognitive mai bune (se concentreaza mai bine, retin mai bine informatia si proceseaza mai usor informatiile), le este mai usor sa integreze critica – cu alte cuvinte au o disponibilitate mai mare de a intelege critica si a-si modifica comportamentul in consecinta, persoanele fericite sunt mai creative, mai predispuse sa creeze si sa mentina relatii sociale, mai putin predispuse la boli si cu o speranta de viata cu aproximativ 10 ani mai mare. Asadar pe langa faptul ca avem o stare emotionala pozitiva (care ne place, nu-i asa?) avem si o multime de avantaje daca suntem fericiti.

Ce este fericirea?

Fericirea este definita ca o traire emotionala pozitiva fata de propria viata. Poate ati observat deja oameni fericiti care au vieti foarte diferite de a noastra sau de cum ne-am imagina noi o viata fericita. Studiile din psihologia pozitiva ne spun ca exista de fapt trei “tipuri” de viata fericita.

  • Viata placuta

Viata placuta e cea care e asociata de majoritatea persoanelor cu ideea de fericire. Acest tip de fericire are la baza placerea, experientele placute – de exemplu ne simtim fericiti cand mergem intr-o vacanta frumoasa, cand primim un cadou sau savuram o mancare delicioasa. O persoana care cauta acest tip de fericire se va implica in multe activitati care ii cauzeaza emotii pozitive.

Acest tip de fericire are avantajul de a fi relativ accesibil – pot sa ma simt fericit savurand o inghetata sau plimbandu-ma in natura. Pe langa acest avantaj acest tip de fericire are si dezavantaje. In primul rand acest tip de fericire pare sa fie determinat genetic in proportie de 50-70%, cu alte cuvinte putem sa ne bucuram de micile placeri ale vietii in functie de cat de mult “ne lasa” genele noastre. Un alt dezavantaj este ca ne obisnuim cu placerea, de aceea chiar daca ne dorim o masina noua si ne bucuram cand o avem, dupa un timp nivelul de fericire revine la cel de baza pentru ca ne-am obisnuit cu starea respectiva.

  • Viata buna – sau viata care implica angajamente

Acest tip de fericire implica angajamentul in ceva important pentru noi – fie ca e munca, familia, pasiunile noastre sau relatiile sociale. Si atunci cand spun angajament ma refer la implicarea in acea activitate cu tot ce avem mai bun, folosirea calitatilor noastre si a punctelor forte in acea activitate.

Imaginati-va o persoana careia ii este foarte usor sa relationeze cu oamenii si ii face placere sa interactioneze. Aceasta persoana se va simti implinita la un loc de munca unde are ocazia sa-si foloseasca aceasta calitate. Identificati-va calitatile si folositile in ceea ce faceti, restructurati-va munca, relatiile, familia astfel incat sa va folositi aceste puncte forte pentru a fi mai fericiti. Pentru cei care isi doresc sa isi identifice punctele forte puteti completa un chestionar (este in limba engleza: Survey of Character Strengths).

Daca doriti sa va identificati calitatile si sa gasiti modalitati prin care sa le dezvoltati cititi articolul “Cum sa-mi dezvolt calitatile”

  • Viata cu sens

Este cel de-al treilea tip de fericire si se refera la fericirea asociata unor scopuri mai inalte decat cele personale. Acest tip de viata fericita implica sa va folositi punctele forte (pe care le-ati identificat daca ati completat chestionarul indicat anterior) pentru un scop mai inalt, fie ca acesta e legat de spiritualitate sau de a-i ajuta pe cei din jur.

Fericirea e un mod de a calatori, nu o destinatie

Roy Goodman

 

Cele trei tipuri de fericire nu se exclud reciproc, dimpotriva cu cat putem sa traim in mai multe modalitati fericirea cu atat vom fi mai multumiti de viatat noastra. Un lucru demn de mentionat este ca satisfactia fata de viata este in primul rand asociata cu fericirea legata de angajament si sens si mai putin cu placerea. Cu alte cuvinte o persoana care se concentreaza doar pe a obtine placerea nu va fi la fel de multumita de viata sa ca si o persoana care se concentreaza pe a-si atinge anumite obiective personale sau a da sens propriei vieti.

Strategii pentru a fi mai fericit

Sunt o multime de lucruri pe care le putem face pentru a avea o viata mai fericita, mai jos sunt 10 lucruri pe care fiecare dintre noi le poate face pentru o viata mai buna. Strategiile pe care le descriu se concentreaza fiecare pe un anumit tip de fericire, incercati sa identificti ce tip de fericire vizeaza fiecare dintre strategii.

  1. Traiti o zi fericitaDescrieti in detaliu o zi fericita pe care ati avea posibilitatea sa o traiti acum. Ce ati face in acea zi? Cu cine? Unde? Descrieti ziua cat mai detaliat si puneti-o in aplicare in urmatorul weekend, incercand sa savurati fiecare din lucrurile pe care le faceti.
  2. Sarbatoriti cand atingeti un obiectivDaca atunci cand ati atins un obiectiv nu faceti decat sa va ganditi la urmatorul sau la aspectele negative ale situatiei nu veti putea sa fiti fericiti si probabil nu veti gasi mult timp motivatia de a mai lupta pentru alte obiective.
  3. Faceti lucruri care va placIdentificati 10 lucruri care va face placere sa le faceti. Stabiliti ca in fiecare zi sa faceti unul dintre ele.
  4. Fiti recunoscatoriNotati-va intr-un carnetel in fiecare zi trei lucruri pentru care sunteti recunoscatori. La inceput va fi greu dar e un antrenament pentru creierul nostru sa observe si lucrurile bune care ni se intampla.
  5. Aveti grija de corpul dumneavoastraMancati sanatos, faceti sport si zambiti :)
  6. Construiti relatii pozitiveObservati-va partenerul, prietenii, parintii sau copiii, identificati cateva lucruri pe care apreciati ca le fac si spuneti-le de fiecare data cand fac acest lucru cat de mult apreciati ceea ce fac (poate sa fie un multumesc sau un compliment). Multe relatii ajung in impas pentru ca se perpetueaza un cerc vicios al interactiunilor negative. Spargeti acest cerc si in loc sa verbalizati lucrurile care va deranjeaza verbalizati lucrurile pe care le apreciati.
  7. Identificati-va punctele forteCompletati chestionarul de care va spuneam anterior (Survey of Character Strengths) si identificati in ce fel ati putea sa va folositi punctele forte mai mult in activitatile importante pentru dumneavoastra. Petrecem o mare parte din viata la munca, de ce nu am face din acel lucru ceva care sa ne placa, ceva in care sa folosim ce avem noi mai bun.
  8. Stabiliti-va scopuri legate de viata dumneavoastraCum ati vrea sa fie viata dumneavoastra in 10 ani? Ceea ce faceti in fiecare zi va duce acolo? Identificati trei lucruri pe care le puteti face in fiecare zi pentru ca in 10 ani sa fiti acolo unde va doriti. Vreti sa aveti o relatie fericita, vreti sa fiti un parinte bun, vreti sa aveti succes in profesie – faceti in fiecare zi ceva pentru a va atinge obiectivele.
  9. Identificati-va valorileCe e important pentru dumneavoastra dincolo de aspectele cotidiene? Care e grila de valori care va ghideaza? De multe ori starile de depresie sunt date de faptul ca anumite ganduri sau comportamente ale noastre vin in contradictie cu valorile pe care le avem.
  10. Ajutati-i pe cei din jurStudiile sugereaza ca banii aduc fericirea in special atunci cand ii cheltuim pe altii :D . Faceti un experiement luati 10 lei si cumparati-va ceva, orice va doriti si puteti cumpara din ei. Apoi evaluati cat de fericit va simtiti (de la 1 la 10). in saptamana urmatoare luati alti 10 lei si cumparati cuiva ceva sau daruiti acei bani oricui doriti (nu unui cersetor). Evaluati din nou cat de fericit sunteti? Ce constatati?

Fericirea nu e un scop, fericirea e un mod de a ne atinge scopurile, nu vom fi fericiti cand vom avea o casa, o masina sau o vacanta pe o insula exotica daca nu suntem acum fericiti. De aceea daca va doriti sa fiti fericiti faceti in fiecare zi ceva pentru asta, nu asteptati ca cei din jur sa va faca fericiti sau ca planetele sa se alinieze si sa va inunde cu fericire, asta nu se va intampla niciodata. Fericirea noastra depinde de noi!

Daca v-am trezit interesul puteti sa va relaxati urmarind cateva filmulete interesante care abordeaza tema: ”Ce ne face fericiti”

Daca ati incercat aceste strategii si totusi nu reusiti sa gasiti fericirea in viata dumneavoastra, va pot ajuta, in Cluj-Napoca sau online, sa identificati si sa indepartati obstacolele din viata dumneavoastra. Puteti sa ma contactaţi la numărul de telefon 0756 815920 sau lăsaţi un mesaj în formularul de contact.

Lasa un comentariu