0756 815 920
10ani de experientaProfesionala
10ani de experientaProfesionala

Cum previn anorexia si bulimia

02 noiembrie, 2013 / de Adelina Muresan / comentarii

Imaginea pe care o avem despre noi insine, despre propriul corp este profund influentata de mesajele care ne spun cum ar trebui sa fim. Comparatia cu modelele din media si ridicarea aspectului fizic la nivel de valoare pot conduce la dezvoltarea unor probleme emotionale sau a tulburarilor alimentare.
Doua aspecte m-au pus pe ganduri si m-au facut sa abordez aceasta tema.

Primul a fost un articol despre perlele copiilor la bac. Mai exact una dintre intrebari era legata de importanta unor modele in viata noastra. M-am lovit de o realitate trista creata articifial de media – modelele lor erau niste personaje promovate pe baza aspectului fizic (mai mult sau mai putin dobandit genetic) al carui singur atribut special era incadrarea in categoria “sexi”.

Un al doilea aspect a fost un articol numit “Cum sa le vorbesti fetitelor”, m-a frapat acest articol tocmai pentru ca ne lovim zi de zi de un lucru foarte nesanatos si  usor de trecut cu vederea, promovam aspectul fizic ca si pe o valoare – le transmitem fetitelor “esti draguta/frumoasa deci esti speciala/valoroasa”. Invatam ca trebuie sa fim dragute/frumoase pentru a fi valoroase si cautam mereu in jurul nostru modele care ne spun ce inseamna sa fii frumos.

Media e foarte prezenta in viata noastra si ne ofera ceea ce cautam “idealuri de frumusete”. Sexualizarea fetitelor si a femeilor e un fenomen tot mai ingrijorator fiind prezentate frecvent ca  persoane ale caror valoare este data doar aspectul fizic si le sunt excluse alte carcateristici.

Suntem expusi prin media la o serie de modele si am invatat sa ne comparam cu acestea sa le vedem ca si idealuri de frumusete. Expunerea excesiva la aceste modele si compararea cu ele le face pe femei sa se simta insuficent de bune, inadecvate, urate sau grase. Aceasta compartie poate contribui la o stima de sine mai scazuta, la simptome depresive si tulburari alimentare.

Din punct de vedere genetic oamenii sunt “programati” sa aiba corpuri foarte diferite. Ni se transmite ca frumusetea e legata de o singura forma – pentru femei 90-60-90 pentru barbati un corp musculos. Dar ceea ce nu ni se spune este ca mai putin de 10% dintre femei sunt predispuse genetic sa aiba corpul propus ca ideal de frumusete de media.

Mesajele media nu creaza tulburarile alimentare insa creaza un context in care oamenii invata sa se valorizeze pe baza formei si dimensiunii corpului.

Poate pentru oricine e ingrijorator cand afla ca varsta la care apar tulburarile alimentare e tot mai scazuta, ca tot mai multe fete incep sa se simta nemultumite de felul in care arata inca de la 7-8 ani, ca mai mult de jumatate dintre femei se simt nemultumite de felul in care arata si asta le face sa dezvolte o serie de comportemente menite sa le ajute sa scada in greutate insa fac exact contrariul ajungand la acel efect yo-yo sau chiar la probleme alimentare. Mai mult anorexia si bulimia nu mai sunt (asa cum erau considerate mult timp) probleme ale adolescentelor ci tot mai multe femei adulte ajung sa isi masoare valoarea in functie de cat arata cantarul.

      Uneori oamenii sunt frumosi.  Nu prin cum arata. Nu prin ceea ce spun.   Ci prin ceea ce sunt

Markus Zusak

 

Daca pana nu de mult existau doua tabere care ne spuneau doua lucruri diferite – cei care tratau obezitatea si cei care tratau tulburarile alimentare. Primii considerau ca efectele asupra starii de sanatate ale obezitatii sunt mult mai importante decat stima de sine, si persoana trebuie sa slabeasca nu sa isi aprecieze corpul asa cum este. Si cea de-a doua in care se pune accentul pe o atitudine pozitiva fata de imaginea corporala, pe intarirea increderii in sine si pe evitarea dietelor. Cele doua abordari par a fi complet opuse dar tot mai mult se incearca integrarea masurilor de prevenire a tulburarilor alimentare cu cele pentru prevenirea obezitatii. Deoarece se pare ca un procent foarte ridicat din persoanele cu obezitate recurg la comportamente alimentare (diete rigide, mancat compulsiv, folosire de purgative) care favorizeaza aparitia tulburarilor alimentare.

Cum recunosc o tulburare alimentara

Tulburarile alimentare sunt uneori dificil de identificat pentru ca persoana incearca sa ascunda ca are o problema. Daca vrei sa aflii mai mult despre cum poti recunoste o anorexia si bulimia citeste articolul “Cum recunosti anorexia si bulimia

Persoanele cu anorexie au o imagine distorsionata a propriului corp, vazandu-se grase desi sunt foarte slabe. Mananca foarte putin sau refuza sa manace, pot sa faca sport excesiv si pot dezvolta o serie de obiceiuri care sa le ajute sa scada in greutate.

Bulimia presupune episoade de mancat excesiv de mult urmate de eliminarea alimentelor prin inducerea vomei, utilizare de laxative, clisme, diuretice sau exercitii fizice excesive. Episoadele de mancat excesiv se intampla atunci cand persoana este singura si ii ofera acesteia pe moment o stare de usuare si de reducere a emotiilor negative, urmate de sentimente de rusine si vinovatie.

O alta categorie a tulburarilor alimentare este mancatul compulsiv caracterizat prin episoade in care sunt consumate cantitati mari de mancare asociate cu o lipsa a controlului. Diferenta dintre mancatul compulsiv si bulimie este ca personaele care manaca compulsiv nu recurg la comportamente prin care sa elimine alimentele consumate.

Fiecare dintre aceste probleme alimentare este foarte serioasa si necesita sprijin de specialitate din partea unui psiholog sau a unui psihiatru. Tulburarile alimentare cum sunt bulimia si anorexia nu sunt mofturi ci sunt boli care pot ucide si nu doar prin infometare (in cazul anorexiei) ci si prin complicatiile care apar datorita comportamentelor nesanatoase (diete rigide, provocarea vomei, utilizare in exces a laxativelor). Mai multe detalii despre anorexie si bulimie.

Apritia tulburarilor alimentare este influentata de mai multi factori. Tot mai mult studiile arata ca exista o componenta genetica in tulburarile alimentare, respectiv putem fi vulnerabili genetic la astfel de probleme. De asemenea anumite trasaturi de personalitate pot influenta aparitia tulburarilor alimentare, s-a observat ca in general persoanele cu anorexie sunt perfectioniste in timp ce persoanele cu bulimie sunt impulsive. Foarte multe persoane care dezvolta anorexie sau bulime au o stima de sine scazuta, se simt neajutorate si profund nemultumite de aspectul lor fizic.

Asa cum mentionam anterior modelele prezentate in media nu cauzeaza tulburarile alimentare insa asigura un context in care vulnerabilitatea sa se manifeste. Nu putem schimba predispozitia data de gene insa putem alege la ce ne expunem noi si copiii nostri si in ce fel ne expunem la aceste mesaje. Media va continua sa prezinte mesaje care ne pot face rau noua, copiilor sau adolescentilor, insa avem optiunea de a le da instrumentele prin care sa faca fata acestor influente.

Ce putem face

Ce putem face pentru a ne simti noi mai bine in corpul nostru dar si pentru a preveni aparitia tulburarilor alimentare la copii, adolescenti si adulti.

  1. Promovati o imagine de sine bazata pe valoriintelectuale, personale, spirituale si atribute fizice – ajutati copii sa se vada nu doar ca un copil dragut/ o fetita frumoasa ci ca pe o fetita careia ii place sa descopere lucruri noi, careia ii plac animalele, careia ii place sa ii ajute pe cei din jur si care are un zambet frumos. Ajutati copiii sa isi identifice calitatile.
  2. Evaluati-va pe baza valorilor si calitatilor pe care le avetivorbiti in primul rand despre voi cu respect si apreciere, atitudinea voastra fata de voi va fi preluata si de copii fata de ei insisi.
  3. Incurajati dezvoltarea copiilor pe mai multe planuridescoperiti-le si ajutati-i sa isi descopere talentele, calitatile, interesele, acestea sunt cele care ii vor ajuta sa devina niste copii sanatosi si increzatori. Un copil care are o imagine pozitiva despre el insusi e protejat de problemele de tipul tulburarilor alimentare.
  4. Incurajati implicarea in sportastfel se pot concentra nu pe cum arata corpul lor ci pe ce poate face corpul lor. Mai mult implicarea in activitati sportive ii ajuta si ne ajuta sa avem mai multa incredere in noi insine
  5. Oferiti un modelin primul rand fiti voi multumiti de corpul vostru si aveti o atitudine pozitiva fata de el. Nu evitati situatiile in care e nevoie sa va expuneti corpul, de ex. sa mergeti la piscina in costum de baie, daca ii spunem unui copil “esti frumos asa cum esti” dar noi ne ascundem sub prosoape el va prinde repede mesajul ca ar trebui sa arate intr-un anumit fel ca sa fie in regula.
  6. Mancati sanatoso alimentatie sanatoasa si echilibrata ne ajuta sa ne tinem greutatea in limite normale fara a fi nevoiti sa urmam diete nesanatoase. In plus tineti cont de mesajele corpului dumneavoastra, nu mancati daca nu va este foame si nu fortati copii sa manace. Fortand un copil sa manace sau mancand voi indiferent daca va e foame sau nu, rupeti legatura intre senzatia de foame si mancat. Recunoasteti senzatia de foame si cea de satietate si ascultati-le.
  7. Fiti activipromovati activitatile care implica miscare. E important sa ii oferiti copilului oportunitatea de a se misca, iesiti cu el in fiecare zi, incurajati-l sa practice un sport, mergeti impreuna in excursii cat de des posibil. Aratati-i ce inseamna sa faci sport/miscare din placere si nu pentru a slabi.
  8. Evitati dieteleacestea ajuta pe termen scurt pentru reducerea kilogramelor insa frecvent dupa finalizarea dietei apare  afectul yo-yo adica kilogramele date jos sunt puse la loc (si aduc si prieteni). Dietele nu ne fac mai sanatosi, e important sa avem un stil de viata sanatos – o  alimentatie echilibrata si miscare in fiecare zi.
  9. Discutati mesajele din mediainvatati si voi si invatati-i si pe cei de langa voi sa “citeasca” mesajele din media. Foarte frecvent mesajele asociaza aspectul fizic placut cu o serie de beneficii – castiguri usoare, atentia altor persoane, libertate, fericire. Ajutati-i pe copii sa vada ca mesajele transmise sunt distorsionate, ca frumusetea nu inseamna doar ceea ce este promovat in media si ca acele benficii nu se obtin automat doar pentru ca cineva are un aspect fizic placut.
  10. Dezvoltati la voi si la copii trasaturi pozitivestudiile arata ca persoanele, indiferent daca sunt barbati sau femei, care exprima trasaturi pozitive de exemplu onestitate, dorinta de a-i ajuta pe ceilalti sunt perceputi ca fiind mai atragatori. Cei care exprima trasaturi negative, de exemplu incorectitudine sau lipsa de politete sunt perceputi ca mai putin atragatori.

Mesajul pe care trebuie sa il transmitem este ca aspectul fizic, corpul nostru nu e singura noastra sursa de identitate. Nu suntem doar corpul nostru, suntem mult mai mult. Cu siguranta e important sa ne ingrijim si sa avem grija de corpul nostru, insa e important sa vedem ca dincolo de aspectul fizic avem multe calitati care ne fac valorosi. Corpul e un mijloc care ne ajuta sa ne atingem scopurile sa ne urmarim valorile, sa ne exprimam emotiile, dar corpul nu e un scop sau o valoare.

In general stima de sine bazata pe factori externi – loc de munca, aspect fizic, performantele la scoala ne face mai vulnerabili la probleme de sanatate mintala. Putem pierde locul de munca, abdomenul plat sau putem sa cadem un examen si asta ne va afecta mai mult decat e cazul pentru ca vom simti ca ne-am pierdut pe noi insine.

Identificati-va valorile si calitatile si dezvoltati-le, pe acestea nu le puteti pierde.

Daca aveti nevoie de ajutor psihologic puteti sa ma contacti la numarul de telefon 0756 815920 sau lasand un mesaj in formularul de contact.

Daca sunteti interesati puteti afla mai multe informatii pe aceasta tema:

* Articolul “How to talk to little girls“.

*  Curriculum pentru a promova o imagine pozitiva fata de propria persoana si propriul corp.

*  Cartea “The body myth” o carte despre si pentru femei nemultumite de propriul corp, cu sau fara tulburari alimentare.

Lasa un comentariu