
Una din sapte mame dezvolta depresie dupa nastere, iar una din cinci mame cu depresie postpartum are ganduri suicidare. Un procent foarte mare, 86% dintre mamele cu depresie postpartum, nu primeste tratament adecvat. Iar o cifra si mai ingrijoratoare este ca douazeci la suta dintre mamele care mor in primul an dupa nastere mor prin suicid.
Nasterea este una dintre cele mai mari tranzitii din viata unei femei. Pe langa schimbarile la nivel fizic, biologic, apar schimbari majore la nivel psihologic si social.
Asteptarile proaspetei mamici joaca un rol important in felul in care va face fata noului rol. Mesajele transmise de cei din jur sunt de multe ori nerealist de pozitive, nu e de mirare ca proaspata mamica se asteapta ca viata ei sa fie la fel ca cea de dinainte de copil doar cu o mare bucurie in plus. Vedem in jur – la televizor, in presa – proaspete mamici fericite, zambitoare, dormite si cu parul perfect, care ne spun cat de mult i-a apropiat sarcina pe ei ca si cuplu si cat de perfect te simti ca mama. Din pacate experienta de proaspata mamica nu e tot timpul rupta din reclame si multe lucruri sunt neglijate, si puse deoparte cel putin temporar. Cel putin o perioada e nevoie sa renunti la jobul tau, relatiile tale cu prietenii se modifica, ziua pare mult mai scurta, iar perioadele de somn neintrerupt si mai scurte.
Asa apar intrebarile “Oare sunt o mama destul de buna?” “Oare faptul ca am un pic nevoie de timp pentru mine arata ca sunt o mama rea?” “De ce doar eu simt ca nu pot face fata?” “Poate nu-mi iubesc cu adevarat copilul daca am astfel de ganduri”. Teama ca nu esti o mama buna este una dintre temerile cele mai intalnite la proaspetele mamici.

De ce apar probleme emotionale mai frecvent in perioada sarcinii si nasterii – factori de risc si cauze
Exista o serie de factori care pot sa faca o mama mai vulnerabila la a dezvolta o problema emotionala in perioada sarcinii si dupa nastere. Acestia nu cauzeaza depresia sau alte probleme ci doar fac putin mai probabila aparitia ei:
- Antecedente familiale de probleme emoționale – persoanele care au in familie persoane cu o problema emotionala pot sa aiba o vulnerabilitate mai mare la a dezvolta o problema in perioada sarcinii sau dupa nastere.
- Probleme emotionale in trecut – daca mama a avut in trecut o problema emotionala e mult mai probabil ca in timpul sarcinii sau dupa nastere sa treaca din nou printr-o astfel de problema.
- Lipsa suportului social – sprijinul sotului, al familiei sau apartenenta la o comunitate sunt factori care fac perioada de dupa nastere mai usoara pentru proaspata mamica. Lipsa suportului poate favoriza aparitia unor probleme emotionale
- Evenimentele negative din aceasta perioada – trairea unor evenimente negative in timpul sarcinii sau dupa nastere – moartea cuiva drag, un accident, divort – pot sa favorizeze aparitia problemelor emotionale
- Problemele financiare sau in relatie – sunt factori care pot favoriza aparitia problemelor emotionale dupa nastere.
- Problemele de sanatate – fie complicatii legate de nastere, fie problemele de sanatate ale mamei sau ale copilului o pot predispune pe mama sa dezolte probleme emotionale dupa nastere.
Problemele emotionale care pot sa apara dupa nastere sunt foarte diferite ca si manifestare, dar si ca perioada de debut de aceea si cauzele sunt dificil de identificat. Prin urmare nu este cunoscuta cauza exacta a problemelor emotionale ci se considera ca un cumul de factori biologici si sociali contribuie la declansarea acestor probleme:
- Modificarile hormonaleImediat dupa nastere scade semnificativ nivelul unori hormoni pe cand pentru alti hormoni revenirea la nivelul normal dureaza mai mult. Aceste modificari dar si dezechilibrul produs de ele duc la aparitia starii de oboseala, a unor stari de anxietate, depresie, dar si a unor probleme fizice – probleme legate de ciclu, caderea parului, migrene.
- Modificari fiziologiceOrganismul proaspetei mamici functioneaza putin diferit imediat dupa sarcina – apar modificari la nivelul tensiunii, a functionarii sistemului imunitar si a metabolismului – toate aceste modificari contribuie la instabilitatea emotionala si la o stare de oboseala.
- Factori emotionaliToate modificarile hormonale si noile solicitari aduse de aparitia unui copil pot face ca proapspata mamica sa inceapa sa vada situatia ca imposibil de controlat, sa simta ca nu poate face fata, sa amplifice gravitatea unor situatii iar acest mod de evaluare sa amplifice sa contribuie la aparitia si mentinerea unor probleme emotionale.
- Stilul de viataModificarile majore in stilul de viata aduse de nasterea unui copil – de la reducerea semnificativa a orelor de somn, la focalizarea exclusiva (cel putin o perioada) pe nevoile copilului contribuie la aparitia problemelor emotionale mai ales cand sunt asociate si cu lipsa unui suport social adecvat sau in cazul unui copil cu un temperament mai dificil.
Care sunt problemele emotionale care pot sa apara dupa nastere
Depresia postpartum este printre cele mai cunoscute probleme emotionale care apare dupa sarcina insa este de multe ori folosita ca si concept umbrela si pentru alte probleme care pot sa apara dupa sarcina. E important sa facem distinctie intre ele pentru ca ceea ce putem face pentru a depasi sau trata problema este diferit in functie de problema cu care ne confruntam. In plus desi ne referim la problemele emotionale dupa nastere o parte din acestea pot sa apara inca din timpul sarcinii de aceea e important sa le recunoastem cat mai repede pentru a preveni agravarea lor.
Baby blues
Este o problema intalnita foarte frecvent, apare la 70-80% dintre mame la putin timp dupa nastere in jur de ziua a cincea.
Este determinata de modificarile hormonale care apar dupa nastere si se manifesta prin:
- Instabilitate emotionala – te simti in al noulaea cer pentru ca in cateva secunde dintr-un motiv minor sa simti ca nimic nu mai are sens si sa te simti deprimata
- Plans facil – plangi din orice motiv, uneori nu mai stii exact de ce plangi- pentru ca ti-ai vazut copilul, sau pentru ca nu l-ai vazut pentru ca a zambit sau s-a incruntat.
- Insomnie – si aici nu ne referim la lipsa de somn data de trezitul la copil ci la greutati in a adormi, la treziri in timpul noptii si problema in a adormi la loc, la un somn superficial si neodihnitor.
- Stari de anxietate – ti-e teama de ceea ce simti si de ce ar trebui sa simti, ti-e teama de cum e bebelusul tau si de orice mica decizie pe care trebuie sa o iei, ti-e teama sa ramai singura, te simti coplesita, nesigura si ti-e greu sa te linistesti.
- Tristete – te simti trista, simti ca poate nu esti o mama buna din moment ce te simti asa si nu te poti bucura cu adevara de copilul tau
- Iritabilitate – ai momente in care te irita orice zgomot, orice scama orice cuvant si vrei sa te ascunzi undeva unde nu sunt toti acesti factori care te exaspereaza
Aceasta stare dureaza maxim doua saptamani dupa care aceste simptome ar trebui sa se remita. In cazul in care simptomele persista sau se accentueaza e posibil sa apara depresia postnatala.
Depresia postnatala
Una din sapte mama va dezvolta in primul an dupa nastere depresie postnatala.
- Simptome somatice – durere de cap, durere in zona pieptului, palipitatii, oboseala
- Ganduri negative legate de sine si sentimente de vinovatie – crezi ca nu esti o mama buna
- Ti-e greu sa dezvolti o legatura emotionala cu copilul
- Nu reusesti sa dormi nici atunci cand copilul doarme, sau te trezesti si nu poti sa adormi.
- Probleme de concentrare – nu reusesti sa iti gasesti cuvintele, sa iei decizii la fel de usor ca si inainte
- Neliniste – ti-e greu sa te relaxezi, simti ca nu iti gasesti locul
- Oboseala – te simti fara energie si orice devine un efort prea mare
- Incepi sa gandesti ca celorlalti le-ar fi mai bine fara tine
- Ti-e teama sa nu innebunesti
- Te simti coplesita si incepi sa crezi ca nu vei scapa niciodata de starea aceasta
- Te gandesti sa te sinucizi
Depresia postnatala este o problema serioasa care necesita tratament. Daca nu este tratata adecvat poate sa dureze si mai multe luni sau chiar ani. Citeste mai mult despre ce poti face daca suferi de depresie.
Un procent ridicat din persoanele care sufera de depresie postpartum au asociata si o problema de anxietate.
Atacurile de panica
- Sunt momente de frica intensa asociate cu teama de a pierde controlul, a innebuni sau a muri – pot sa apara din senin sau asociate cu anumite situatii sau ganduri
- In perioada de panica simti ca ametesti, ca inima iti bate puternic, ca ti-e greu sa respiri sau sa gandesti, transpiri, poti sa ai o senzatie de amorteala si senzatia ca nu esti tu – depersonalizare
- Nu reusesti sa te relaxezi, esti intr-o stare de neliniste si vigilenta tot timpul
- Ti-e teama de posibilitatea ca starea respectiva sa se repete si de situatiile in care s-ar putea repeta- ti-e teama sa ramai singura cu copilul, sau sa iesi din casa
- Suporti cu greutate situatiile in care ai putea avea o stare de panica si esti mereu atenta la cum ai putea iesi din situatie in caz de panica.
- Ti-e teama de ce inseamna aceste stari si de faptul ca nu vei scapa niciodata de ele
Afla mai mult despre atacurile de panica si cum sa le faci fata.
Anxietatea generalizata
Este una dintre problemele cele mai frecvent asociate cu depresia postpartum
- Te ingrijoreaza totul – de la sanatatea copilului la ce vei face peste o ora
- Nu reusesti sa-ti controlezi grijile – simti ca te compleseste mereu intrebarea “dar daca…”
- In mintea ta se construiesc cele mai dramatice scenarii
- Suferi de dureri de spate, de stomac, sau in zona pieptului
- Te simti mereu obosita si fara energie
- Te simti mereu tensionata
- Nu reusesti sa dormi din cauza grijilor
- Nu reusesti sa te relaxezi, esti mereu agitata
Afla mai mult despre cum poti sa faci fata grijilor si invata sa-ti controlezi ingrijorarea.
Tulburarea obsesiv-compulsiva
- Ai ganduri care te sperie – pot sa fie ganduri legate de a-ti face tie rau, ganduri legate de teama de a nu-i face rau copilului sau cuiva drag
- Simti ca oricand se poate intampla ceva foarte rau si simti nevoia sa verifici excesiv daca ai inchis usa, gazul, daca copilul e bine etc.
- Recunosti gandurile ca fiind ale tale dar constientizezi ca ar fi gresit sa le dai curs
- Ai stari puternice de teama, chiar panica cand apar aceste ganduri
- Ti-e tema de ganduri si de ce ar putea insemna ele
- Ti-e teama sa ramai singura cu copilul sau iti iei tot felul de masuri de siguranta
- Ti-e rusine si te simti vinovata pentru gandurile pe care le ai
- Te simti tot timpul tensionata, incordata si iti este greu sa te relaxezi
Stresul post-traumatic
Apare uneori dupa o nastere dificila si traumatizanta care pune in pericol viata mamei sau a copilului fiind frecvent asociat si cu depresia postpartum.
- In timpul nasterii ai trait o stare puternica de lipsa de control si neputinta
- Iti reamintesti frecvent imagini, senzatii din timpul nasterii
- Esti hipervigilenta – te simti ca si cum oricand s-ar putea intampla ceva rau
- Ai cosmaruri legate de nastere
- Ai probleme de somn
- Ai o stare de gol interior si senzatia ca nu mai simti nimic
- Esti foarte iritabila – te supara orice lucru marunt
Psihoza postpartum
Apare la un procent relativ mic de mame, doar o mama dintr-o mie o dezvolta in primele trei luni dupa nastere. Mamele care au in antecedente un diagnostic de tulburare bipolara e mult mai probabil sa dezvolte aceasta problema.
- Apare o detasare de realitate si construirea unei alte realitati – incepi sa crezi ca ceilalti iti vor raul, ca vor sa-ti ia copilul
- Auzi voci, vezi anumite lucruri pe care ceilalti nu le vad
- Ai ganduri greu de inteles pentru cei din jur
- Esti foarte suspicioasa fata de motivele celor de langa tine
- Te simti confuza, gandurile iti fug prin minte si ti-e foarte greu sa te concentrezi
- Te gandesti sa iti faci tie sau copilului rau
- Te izolezi si comunici mult mai putin
In cazul psihozei postpartum este esential tratamentul medicamentos care reduce si chiar remite simptomatologia. Cu cat tratamentul este initiat mai devreme cu atat starea se stabilizeaza mai repede.
Fiecare dintre aceste probleme necesita un sprijin adecvat. Daca in cazul baby blues e suficient sa intelegi ca e o problema normala, tranzitorie asociata modificarilor hormonale de dupa nastere in care trebuie sa ai grija de tine, sa-ti reduci temporar asteptarile fata de tine si sa constientizezi ca felul in care te simti nu spune nimic legat de capacitatea ta de a avea grija de copil ci e doar o reactie fiziologica si emotionala normala. In cazul celorlalte probleme e important sa contactezi un psihoterapeut – in urma unei evaluari a starii tale emotionale acesta poate sa iti spuna care e problema, ce se poate face pentru a o trata. In primele intalniri e necesar sa discuti cu el optiunile de tratament pentru a vedea care e cea mai eficienta abordare pentru problema pe care o ai – daca e cazul sa urmezi tratament medicamentos sau e suficienta interventia psihoterapeutica.
Presiunea pe care o simt proaspetele mamici e tot mai mare, in lumina cantitatii imense de informatii legate de parenting fiecare se asteapta de la ea insasi sa fie o mama perfecta, sa simta exact ce si cum trebuie sa simta o mama buna, sa faca totul cum trebuie, sa aiba doar ganduri bune iar aparitia unei probleme emotionale dupa nastere zdruncina mult aceasta imagine. Cred ca atat proaspata mamica cat si cei din jurul ei e nevoie sa constientizeze ca problemele de tipul depresiei post-partum nu sunt un moft, nu sunt ceva din care poti sa te aduni pentru ca esti puternica, si nu sunt o dovada ca esti slaba – sunt probleme de sanatate care necesita tratament si care nerezolvate pot sa iti afecteze pe termen lung viata – tie, copilului tau, familiei tale.
Cu cat ceri sprijin mai repede, atunci cand iti dai seama ca nu te simti bine, cu atat vei putea depasi mai usor problema. Cu cat amani cererea de ajutor cu atat problema va fi mai complicata si depasirea ei mai dificila, dar nu imposibila.
Alege sa te bucuri de copilul tau si sa fii asa cum iti doresti.
Pentru psihoterapie in Cluj Napoca si online ma puteti contacta folosind formularul de contact sau la numarul de telefon 0756 815920.