Sarbatorile de iarna sunt un prilej de bucurie, de a petrece timp cu cei dragi noua, de a ne reaminti cu drag momentele frumoase din an… sau nu? Pentru multe persoane sarbatorile de iarna sunt un prilej de tristete, de stres, de durere sau de singuratate si in nici un caz cea mai frumoasa perioada a anului. De ce aceasta diferenta? As aborda in acest articol o singura cauza: felul in care noi gandim despre sarbatori.
Avem o multime de imagini idilice despre cum ar trebui sa fie Craciunul. La o masa bogata cu intreaga familie, cu un brad frumos si un mos darnic. Fiecare spune ceva frumos si implinirea se strecoara in sufletele tuturor. Sau, o alta varianta cu persoana draga la o cabana frumoasa, cu semineu si copaci incarcati cu zapada. Ei bine acestea sunt asteptarile. Care e realitatea? Realitatea e ca uneori desi suntem aproape de scenariu nu toata lumea are doar replici pozitive, sau mosul nu “ghiceste” intotdeauna ce ne-am dorit, sau poate persoana draga nu (mai) este langa noi.
Atunci cand vine vorba de a fi fericit de sarbatori ecuatia definitorie este: fericirea = realitatea – asteptari
Tradus din limbajul aproape matematic: cu cat asteptarile noastre depasesc realitatea cu atat fericirea noastra va fi cu minus. Ce e de facut?
In psihoterapie e o regula simpla: te deranjeaza ceva? Poti sa schimbi situatia? Daca da – ne concentram pe rezolvarea problemei, daca nu – ne concentram pe schimbarea felului in care vedem problema.
Ar fi extraordinar sa ni se indeplineasca tuturor asteptarile pe care le avem de la sarbatori – dar e cam imposibil, mai ales cand asteptarile noastre sunt legate de ceilalti. Si in acest caz e nevoie sa schimbam cum gandim, pentru a ne putea bucura putin cel putin de zilele libere pe care le avem in aceasta perioada.
Cu aceasta introduc o idee tulburatoare pentru multi: daca de fapt nu cei care comenteaza ca mancarea nu e asa cum vor, sau cei care nu au gasit cadoul potrivit, sau cei care nu te-au sunat de sarbatori, sau cel care nu mai e langa tine de sarbatori sunt responsabili de (ne)fericirea ta ci chiar tu esti cel care ai in mana aceasta decizie de a fi sau a nu fi fericit.
Decizia e simpla si ca sa o luati in cunostinta de cauza 🙂 va prezint cele doua alternative:
Alternativa 1. Cum sa gandesti ca sa fii nefericit de sarbatori:
- Spune mereu “Trebuie” Totul trebuie sa fie perfect! Trebuie sa fiu cu cineva drag de sarbatori. Mancarea trebuie sa fie apreciata de toata lumea. Ceilalti trebuie sa ma ajute. Nici o prajitura nu trebuie sa se arda. Toata lumea trebuie sa fie multumita (si sa imi arate asta). Trebuie sa primesc cadoul perfect (pentru ca altfel nu ma iubeste cu adevarat si asta e groaznic).
- Fa din orice o catastrofa Daca sunt singur de sarbatori e groaznic. Daca nu ies bine toate felurile de mancare va fi groaznic. Daca mai trebuie sa aud o data cicalelile va fi ingrozitor. Daca mi se taie maioneza va fii groaznic. E ingrozitor sa mergi in magazine in aceasta perioada.
- Spune-ti mereu ca nu (mai) suporti Nu mai suport, tot eu sa fac totul. Nu pot sa suport sa fiu tot singur de sarbatori. Daca x incepe cu aceleasi povesti va fi insuportabil.
- Evalueaza global Viata e urata cand esti singur. Sarbatorile sunt deprimante fara cineva drag. Nu am pe nimeni langa mine pentru ca sunt o persoana care nu merita sa fie iubita. Nu au iesit sarbatorile asa cum imi doream pentru ca nimic nu pot sa fac cum trebuie. Nu a iesit totul perfect pentru ca am o familie nerecunoscatoare. Ceilalti nu ma apreciaza asa cum merit pentru ca sunt niste egoisti.
Ati recunoscut ceva familiar? Inainte de a va da alternativa 2 as vrea sa analizam putin prima alternativa. Am sa va rog sa va ganditi la unul dintre gandurile de mai sus pe care le aveti si sa va puneti una (sau mai multe) din urmatoarele intrebari:
- Va ajuta sa ganditi asa?
- E realist sa va asteptati ca lucrurile sa fie asa?
- E logic sa gandesc asa?
- Ce dovezi aveti pentru acest lucru? Aveti si dovezi impotriva acestui lucru?
- Cum altfel as putea vedea situatia?
Cu alte cuvinte daca nu va ajuta sa ganditi intr-un fel (“Trebuie sa fiu cu cineva de sarbatori”), daca probabilitatea e foarte scazuta ca lucrurile sa se intample asa cum va doriti (“Totul trebuie sa fie perfect”) sau daca puteti gasi argumente ca lucrurile pot sta si altfel (“Viata e urata cand esti singur”). Inseamna ca exista o alternativa mai sanatoasa de a gandi, o alternativa care, chiar daca nu ne face extraordinar de fericiti, ne poate face mai putin nefericiti si ne poate lasa mai multe resurse pentru a ne bucura de ceea ce este asa cum ne-am dorit, sau de lucrurile marunte care ne pot aduce un strop de caldura in suflet.
Alternativa 2. Cum sa fii mai putin nefericit de sarbatori
- Gandeste-te la ceea ce ti-ar placea dar accepta ca e posibil sa nu se intample Mi-ar placea ca totul sa fie perfect de sarbatori sau sa fiu cu cineva drag dar simplul fapt ca eu imi doresc asta nu inseamna ca trebuie/sau ca e posibil sa se si intample.
- Accepta ca unele lucruri sunt neplacute dar fara a fi groaznice E neplacut sa fii singur de sarbatori sau sa nu primesti sprijinul si recunostinta celorlalti dar asta nu inseamna ca e groaznic.
- Poti sa faci fata multor situatii chiar daca sunt neplacute E neplacut sa fiu singur de sarbatori, sa fac eu toata treaba sau sa ascult povestile lui x, dar am facut-o si alta data si am facut fata situatiei.
- Chiar daca unele lucruri nu sunt asa cum ti-ai fi dorit nu inseamna ca TOTUL e pierdut E trist sa fiu singur de sarbatori dar asta nu inseamna ca nu sunt suficient de bun sau ca sarbatorile sunt in totalitate deprimante. E dezamagitor cand ceilalti nu ma apreciaza dar asta nu inseamna ca sunt egoisti, poate isi exprima aprecierea intr-un alt mod.
Acum aveti doua alternative. Poate cea de-a doua o sa vi se para nu foarte diferita de prima, diferenta dintre ele este la nivel de flexibilitate. Cea de-a doua alternativa este mai flexibila (nu trebuie neaparat ca lucrurile sa fie intr-un anumit fel), mai putin drastica (nu totul e groaznic), mai toleranta (daca ceva nu imi place nu inseamna ca nu pot sa suport) si mai specifica (nu inseamna ca nu merit sa fiu iubit daca acum nu am pe cineva sa ma iubeasca, sau viata nu e urata daca anumite momente sunt mai neplacute).
Cea de-a doua alternativa ne ajuta mai mult sa ne adaptam la situatiile pe care nu le putem schimba si chiar daca si aceasta alternativa are ca si consecinta anumite stari emotionale negative acestea nu vor fi atat de puternice si vom putea sa functionam mai bine si chiar sa gasim anumite aspecte care ne pot face mai fericiti.
Pasul doi, dupa ce am corectat felul in care gandim despre ceea ce nu ne place, este sa invatam sa ne bucuram mai mult de ceea ce ne place. In articolul “Cum sa fii fericit” am descris o parte din strategii, aici voi nota doar cateva mai specifice.
Cum sa fii fericit de sarbatori
- Reinvata sa te relaxezi Fie ca asta inseamna sa inveti o tehnica de relaxare sau doar sa faci ceva ce te relaxeaza: sa citesti, sa asculti o muzica placuta sau sa te plimbi.
- Fii recunoscator Concentreaza-te pe ceea ce ai nu doar pe ceea ce ti-ai dori sa ai si bucura-te mai mult de ceea ce ai langa tine. Am auzit la un moment dat intrebarea “Daca maine te-ai trezi doar cu lucrurile pentru care ai multumit tu cu ce ai ramane?”, si poate ar trebui sa ne-o amintim mai des.
- Fii asertiv Daca e un anumit lucru pe care vrei sa il spui sau sa il ceri fa-o. Dar fa-o intr-un mod asertiv. Ce inseamna asta, un exemplu simplu este “Ma deranjeaza cand….M-as bucura daca data viitoare ai….” Practic in loc sa reprosam anumite lucruri sa le prezentam asa cum sunt ca niste lucruri care pentru noi sunt neplacute si sa ii spunem persoanei ce ne dorim (acceptand in acelasi timp ca celalat are dreptul sa faca lucrurile altfel)
- Ai grija de tine Acorda-ti in fiecare zi macar o jumatate de ora in care sa faci ceva pentru tine. Nu stii ce? Inseamna ca te-ai neglijat de ceva timp. Aminteste-ti ce anume iti placea sa faci in trecut sau ceea ce ti-ai dorit mereu sa faci si nu mai amana.
- Ajuta pe cineva Ofera cuiva sprijinul tau, fie ca inseamna sa ajuti pe cineva intr-o situatie dificila, fie sa ii oferi un cadou unei persoane care nu asteapta acest lucru. Atunci cand daruim ne simtim mai fericiti.
- Ai grija de corpul tau Mancarea e acolo pentru a ne hrani corpul nu sufletul. Mananca doar atat cat ai nevoie si nu pentru a-ti schimba starea emotionala (a ta sau a altora).
- Fa miscare Sportul este unul dintre cele mai bune antidepresive, nu renunta la a face miscare chiar daca asta presupune doar mici plimbari.
- Savureaza Concentreaza-ti atentia pe ceea ce faci si bucura-te de fiecare senzatie – fie ca sunt fulgii de nea care iti ating fata, fie ca e aroma ceaiului caldut sau mirosul de brad, bucura-te de micile placeri ale vietii.
Daca maine te-ai trezi doar cu lucrurile pentru care ai multumit tu cu ce ai ramane?
Sarbatorile sunt puternic legate de traditii, de familie de a fi cu cei dragi. Uneori acest lucru se intampla dar nu e asa cum ne-am dorit noi sa fie, alteori nu avem pe cine ne-am dori sa avem langa noi, iar uneori suntem intr-o perioada grea in care am pierdut pe cineva drag noua. Cred ca principalul lucru pe care as vrea sa il retinem este ca sarbatorile NU TREBUIE sa fie intr-un anumit fel. Am posibilitatea sa accept ca pot sa stau singur si sa citesc in seara de revelion, sau pot sa accept ca ceilalti nu se vor comporta altfel decat au facut-o pana acum, sau pot sa nu ofer sau sa primesc cadouri de Craciun. Avem puterea de a alege ce ne dorim si daca vrem sa avem o farama de liniste si bucurie in suflet e nevoie sa ne raportam la realitate atunci cand ne construim asteptarile.
In final eu va doresc sa aveti asteptari realiste si sa va bucurati de fiecare data cand realitatea va depaseste asteptarile.
Pentru consiliere psihologica in Cluj Napoca sau Online ma puteti contacta la telefon 0756 815920 sau prin formularul de contact.