Tututor ne place sa avem dreptate! Doar ca uneori vrem sa avem dreptate in detrimentul starii noastre de bine.
Probabil ati observat (la voi, sau la persoane apropiate voua) ca atunci cand exista un subiect sensibil avem tendinta sa luam in considerare doar lucrurile care ne confirma ceea ce credem. Preferam sa mai adaugam ceva la imaginea pe care o avem deja decat sa dezvoltam o noua imagine. Faptul ca mereu luam in considerare doar ceea ce ne da dreptate ne face sa avem o incredere exagerata in propriile ganduri si sa ne mentinem parerea in ciuda informatiilor contrare.
Aceasta dorinta de a ne confirma propriile pareri s-a dovedit a avea efecte negative asupra deciziilor in organizatii si in politica dar si in relatiile sociale. Spre exemplu atunci cand avem langa noi doi fani a doua echipe rivale si aduc argumente pentru faptul ca echipa lor e cea mai tare. Ce vor face? Fiecare dintre ei va selecta doar informatia pozitiva despre echipa lui preferata si cea negativa despre echipa adversa. Au acces la aceleasi informatii, dar credinta lor ca echipa X e cea mai tare ii influenteaza in felul in care “proceseaza” informatiile.
Asa cum am spus si la inceput aceasta tendinta ne poate afecta si starea noastra de bine. Pentru ca, asa cum ati observat, ma intereseaza factorii care ne pot impiedica sa fim fericiti , am ales sa dezvolt putin tema.
Ce facem cand vrem sa dovedim ca avem dreptate?
- Cautam informatiile incercand sa ne confirmam credinteleSpre exemplu: esti intr-o relatie si crezi ca partenerul nu te mai iubeste (sau iti e teama de acest lucru), vei cauta dovezile care iti confirma acest lucru chiar daca asta iti va afecta relatia. Daca dimpotriva crezi ca e norocos sa te aiba langa el, vei selecta doar informatia care iti confirma acest lucru (ti-a adus flori, te-a sunat, etc.)
- Interpretam informatiile astfel incat sa ne confirmam parereaSpre exemplu daca am o parere negativa despre mine voi interpreta informatiile pe care le primesc astfel incat sa imi confirme imaginea pe care o am despre mine. S-a uitat o colega mai insistent la mine, probabil pentru ca arat cam rau azi. Sau daca eu cred ca sunt o persoana care merita sa fie apreciata voi interpreta privirea ei ca pe un semn de admiratie.
- Ne reamintim informatiile care ne confirma ceea ce credemIn cazul in care consideram un coleg ca fiind incompetent ne vom reaminti doar situatiile in care nu si-a facut sarcinile la timp sau corect si vom “uita” sau altera informatiile despre situatiile in care si-a facut treaba foarte bine. Sau dimpotriva daca noi consieram un coleg ca fiind foarte capabil ne vom aminti doar situatiile in care s-a comportat exemplar.
- Transformam informatia contradictorie astfel incat sa fie congruenta cu ceea ce credemDe exemplu daca eu ma consider o persoana incapabila si mi se spune “mi-a placut mult cum ai dus la capat proiectul X” as putea interpreta ”Pai da, probabil era de asteptat sa o dau in bara ca si alta data” in schimb daca ma consider o persoana competenta voi crede (la acelasi feedback), “normal, doar sunt foarte tare ”
Cum ne afecteaza faptul ca incercam sa avem mereu dreptate?
As scoate in evidenta in special efectele negative. Asa ca daca imaginea voastra despre voi insiva e foarte buna nu mai cititi mai departe .
Fiecare dintre noi are anumite credinte de baza sau centrale despre propria persoana (de ex.“Sunt incapabil”), despre ceilalti (de ex.“Oamenii sunt rai si invidiosi”) si despre lume/viata (de ex.“Viata e imprevizibila”). In general avem atat credinte pozitive (de ex.“Sunt deosebit”) cat si negative (de ex.“Sunt inutil”).
Judith Beck a clasificat credintele negative despre propria persoana in trei tipuri:
- neajutorare “nu ma pot descurca singur”
- nedemn de iubire “nu merit sa fiu iubit”
- lipsit de valoare “nu sunt bun de nimic”
Si acum sa le punem cap la cap:
Daca eu cred despre mine ca sunt incapabil, ca nu merit sa fiu iubit si ca nu sunt in stare de nimic, si completez asta cu tendinta de a-mi confirma ceea ce cred, cam unde ajungem? Foarte probabil la simptome de despresie sau anxietate.
In ce fel ne confirmam credintele negative despre noi insine?
- Daca ma consider o persoana care nu se poate descurca singura
- voi cauta informatiile care imi confirma credintele. Voi vedea situatiile in care nu ma descurc, in care cer ajutorul celorlalti, sau in care am nevoie de sprijin. Fara sa observ ca am facut multe lucruri de valoare singur.
- voi interpreta informatiile astfel incat sa imi confirm parerea – daca cineva imi ofera ajutorul voi considera ca face acest lucru pentru ca si acea persoana crede acelasi lucru despre mine – ca nu sunt in stare sa ma descurc singur.
- imi voi reaminti cu precadere informatiile care imi confirma ceea ce cred – imi amintesc doar situatiile in care nu am reusit sa fac lucrurile singur sau nu am obtinut rezultatele dorite facand lucrurile singur.
- voi transforma informatia contradictorie astfel incat sa fie congruenta cu ceea ce cred – daca intr-o situatie voi putea sa ma descurc singur o voi atribui unor surse externe. De exemplu: “mi-am rezolvat documentele necesare pentru angajare singura, dar daca nu primeam lista de la angajator nu as fi reusit”
- Daca ma consider o persoana care nu merita sa fie iubita
- voi cauta informatiile care imi confirma credintele – voi vedea situatiile in care parintii mei s-au comportat intr-un anumit fel fata de mine , partenerul meu nu mi-a acordat suficienta atentie.
- voi interpreta informatiile astfel incat sa imi confirm parerea – sigur ca nu m-a mai sunat pentru ca nu sunt destul de bun.
imi voi reaminti informatiile care imi confirma ceea ce cred – imi amintesc situatiile in care persoana draga nu a raspuns in felul in care mi-as fi dorit, in care nu mi-a oferit atentia sau suportul de care aveam nevoie. - voi transforma informatia contradictorie astfel incat sa fie congruenta cu ceea ce cred – de exemplu “imi spune ca ma iubeste dar doar pentru ca i-am spus eu primul” sau ”m-a scos in oras cand am avut aniversarea dar doar pentru ca stie ca ma supar cand uita”
- Daca ma consider lipsit de valoare (“nu sunt bun de nimic)
- voi cauta informatiile care imi confirma credintele – voi vedea situatiile in care mi-e greu sa rezolv o sarcina, sau sa duc la capat asa cum imi doresc anumite lucruri.
- voi interpreta informatiile astfel incat sa imi confirm parerea – daca cineva imi adreseaza o critica o voi lua ca dovada ca sunt incapabil.
- imi voi reaminti cu precadere informatiile care imi confirma ceea ce cred – imi amintesc situatiile in care am avut performante scazute sau esecuri.
- voi transforma informatia contradictorie astfel incat sa fie congruenta cu ceea ce cred – voi vedea un succes ca fiind nesemnificativ. De ex. “am luat nota mare la bac, dar anul asta au fost subiecte usoare.
Cu alte cuvinte suntem ca niste detectivi care nu cauta adevarul ci cauta sa isi confirme ceea ce cred.
Cum sa vezi mai obiectiv cine esti?
- Fii atent la ceea ce gandestiCe iti spui frecvent in diferite situatii? Facand acest lucru e posibil sa poti sa iti identifici credintele despre tine (uneori nu e atat de simplu si avem nevoie de ajutor pentru a face acest lucru).
- Descopera cum selectezi informatiile despre tineOare iti amintesti doar esecurile? Poti sa vezi si momentele bune? Poti sa iti observi calitatile?
- Gaseste explicatii alternative si cauta dovezi pentru ceea ce gandestiDe exemplu seful mi-a facut o critica. Ce insemna asta? Pai prima explicatie (congruenta cu credinta mea) este “sunt incompetent”. Ce alte explicatii mai sunt? De exemplu “el si-ar fi dorit sa rezolv altfel sarcina” sau “am facut o greseala insa e omenesc sa mai gresesc, asta nu ma face incompetent pentru ca sunt alte situatii in care nu am gresit”
- Incerca sa aplici cat mai des gasirea de alternativepentru concluziile pe care le tragi despre tine in situatii diferite si vezi ce se intampla.
Nu crede tot ceea ce gandesti, la fel cum nu crezi tot ce ti se spune. Ceea ce gandesti determina cum te simti, cum te comporti si pana la urma cine esti. Poti schimba felul in care gandesti, atunci cand nu te ajuta, trebuie doar sa depui putin efort si sa analizezi critic gandurile tale. Intr-adevar e nevoie de efort si atentie pentru a schimba felul in care gandesti, insa facand acest lucru vei avea ocazia sa fii ceea ce iti doresti sa fii.
Pentru Consiliere Psihologică şi Psihoterapie în Cluj-Napoca sau Consiliere online contactaţi-mă la numărul de telefon 0756 815920 pentru a stabili o consultaţie sau lăsaţi un mesaj în formularul de contact.