Problemele emotionale sunt din ce in ce mai frecvente si nu tin cont de locul in care ne aflam si accesibilitatea suportului necesar. De aceea in ultima perioada folosim tot mai frecvent consilierea psihologica si psihoterapia online.
Acest tip de consiliere este util in special daca esti in alta tara si iti doresti sa treci peste anumite probleme, deoarece e de multe ori dificil sa urmezi consiliere sau psihoterapie intr-o alta limba decat cea materna.
De asemenea poate sa fie o varianta daca te aflii intr-o localitate in care nu ai acces la astfel de servicii sau iti doresti sa lucrezi cu un specialist care se afla intr-o alta localitate. Nu in ultimul rand consilierea si psihoterapia online pot sa fie o solutie foarte la indemana in cazul in care ai o problema care nu iti permite sa te deplasezi la cabinetul unui psiholog.
Ce este consilierea psihologica si psihoterapia online
Consilierea si psihoterapia online sunt o alternative a consilierii si psihoterapiei fata in fata, oferita in special persoanelor care din anumite motive (distanta, probleme de sanatate) nu pot sa beneficieze de consiliere la cabinet. Consilierea online se poate realiza sub mai multe forme – prin email, prin voce sau prin videoconferinta.
In cele ce urmeaza voi folosi terminologia de consiliere si psihoterapie online dar ma voi referi doar la consilierea si psihoterapia prin videoconferinta. De asemenea voi prezenta felul in care eu lucrez in cazul psihoterapiei si consilierii online.
Este eficienta consilierea si psihoterapia online
Studiile realizate pentru a compara eficienta psihoterapiei fata in fata cu psihoterapia online arata ca acestea sunt la fel de eficiente*.
Pentru ce probleme pot sa cer consiliere psihologica si psihoterapie online
puteti cere sprijin prin consilierea psihologica online pentru a invata sa faceti fata stresului, pentru a depasi anumite probleme care va afecteaza starea de bine, pentru furie, gelozie, stima de sine scazuta, mancat emotional sau probleme de comunicare.
Puteti urma psihoterapie online pentru atacuri de panica, anxietate generalizata, anxietate sociala, agorafobie, depresie, anorexie, bulimie.
Cum se realizeaza
In prima etapa se va realiza evaluarea – acest lucru presupune completarea unor scale de evaluare trimise prin email. In urma completarii scalelor vom stabili o intalnire online in care vom continua partea de evaluare si vom discuta masura in care problema dumneavoastra poate sa fie rezolvata prin consiliere online, in ce fel pot sa va ajut eu cat si demersurile viitoare. In cazul in care problema dumneavoastra nu poate fi rezolvata prin consiliere online sau nu am competenta necesara pentru a va ajuta am sa va ofer suport in a gasi sprijinul necesar.
Daca problemele pe care le aveti pot sa fie rezolvate prin consiliere online vom stabili impreuna modul in care vom proceda pentru urmatoarele intalniri.
In ziua si la ora stabilita dumneavoastra ma veti contacta prin skype sau google hangouts (vom hotara impreuna care e cel mai potrivit).
In cazul in care apar probleme legate de conexiune, functionarea tehnologiei vom incerca sa o rezolvam. Daca in 20 de minute nu reusim sa rezolvam problema sedinta se va reprograma.
Va rog ca inainte de sedinta sa testati functionarea microfonului si a webcam-ului, precum si sa va familiarizati cu sistemul de comunicare pe care il vom alege. La finalul fiecarei sedinte vom stabili data si ora pentru urmatoarea sedinta.
Fiecare sedinta dureaza o ora. Sedintele se realizeaza in sistem video call fie prin intermediul Skype fie prin Google hangouts. Prima alternativa presupune sa aveti un cont de skype iar cea de-a doua presupune un cont de gmail (google+).
Cum platesc
Costul sedintei este discutat cu fiecare persoana in parte. Plata fiecarei sedinte se face in ziua sedintei dupa realizarea acesteia. E esential sa transferati costurile aferente unei sedinte pentru ca sedinta urmatoare sa aiba loc. In cazul in care doriti sa evitati comisioanele aferente fiecarei plati puteti opta pentru plata in avans a mai multor sedinte. Orice omisiuni, nelamuriri sau dificultati pot fi discutate in cadrul sedintei sau prin email.
Ce se intampla daca nu pot participa la sedinta
In cazul in care apar anumite probleme neprevazute e important sa anuntati anularea intalnirii, urmand sa restabilim o alta sedinta. Ca si regula anuntam cu minim 24 de ore inainte de sedinta anularea acesteia. In cazuri exceptionale se accepta si termene mai scurte.
La ce trebuie sa fiti atent
- Atunci cand apelati la un psihoterapeut pentru psihoterapie online e important sa verificati in ce masura persoana are competentele necesare pentru a va ajuta – puteti verifica acest lucru fie cerandu-i sa va spuna ce studii, experienta, acreditari are, fie afland informatii de pe site-ul personal sau de pe site-ul Colegiului psihologilor unde la sectiunea Registru psihologi puteti verifica statutul persoanei cu care urmeaza sa lucrati.
- Confidentialitate – atat psihologul cat si clientul trebuie sa ia niste masuri pentru a asigura confidentialitatea discutiilor online – de la locatia (pentru fiecare persoana) in care au loc aceste discutii, pana la pastrarea conversatiilor scrise si a documentelor referitoare la client intr-un mod protejat.
Nu lasati ca distanta sa fie o piedica pentru a va rezolva problemele. Alegeti sa aveti o viata mai buna invatand sa recunoasteti si sa depasiti obstacolele care va impiedica sa aveti viata pe care o doriti.
Pentru consiliere si psihoterapie online puteti sa imi trimiteti un mesaj prin formularul de contact.
*Studii care atesta eficienta psihoterapiei online:
Birgit Wagner, Andrea B. Horn, Andreas Maercker. Internet-based versus face-to-face cognitive-behavioral intervention for depression: A randomized controlled non-inferiority trial. Journal of Affective Disorders. July 23, 2013. Doi:10.1016/j.jad.2013.06.032
Hedman, E., et al. Cost effectiveness and long-term effectiveness of Internet-based cognitive behaviour therapy for severe health anxiety. Psychological medicine 43.2 (2013): 363-74. ProQuest Research Library. Web. 30 Jan. 2013.