0756 815 920
10ani de experientaProfesionala
10ani de experientaProfesionala

Modalitati de sprijin ale copilului cu o problema emotionala

Daca ati identificat anumite stari si comportamente ale copilului care va sugereaza ca ar putea sa aiba o problema emotionala puteti sa cereti sprijin pentru a-l ajuta pe copil sa faca fata problemei.

In cazul in care banuiti o problema de anxietate puteti sa il ajutati astfel:

  • Incurajati-l sa va vorbeasca despre frica lui, acest lucru il va ajuta sa nu se simta singur. Ascultandu-l pe copil puteti afla si factorii asociati cu trairile emotionale ale copilului si astfel veti avea sanse mai mari sa gasiti o solutie. ii puteti cere copilului sa va spuna o poveste sau sa va deseneze lucrurile de care ii este frica pentru a le putea intelege mai bine.
  • Ajutati copilul sa isi evalueze frica. Un copil mai mare poate sa isi vizualizeze frica pe o scala de la 1 la 10 unde 10 inseamna foarte intensa si 1 foarte scazuta. Pentru copiii mai mici puteti sa ii ajutati sa identifice „pana unde e frica” daca e scazuta e doar pana la degetele de la picioare iar daca e foarte ridicata e pana la cap.
  • Oferiti suport si alinare copilului. Copiii au nevoie de multe imbratisari si reasigurari pentru a se simti intelesi si in siguranta. Este important nu minimalizati trairile lor, pentru ei acele emotii sunt foarte reale.
  • Analizati in ce masura dumneavoastra va manifestati anxietatea si ingrijorarea fata de copil, deoarece in anumite cazuri anxietatea este un raspuns invatat.
  • Invatati copilul sa se relaxeze respirand adanc („imagineaza-ti ca plamanii tai sunt niste baloane si tu incerci sa le umflii incet, dupa care le dezumflii la fel de incet”), numarand pana la 10 sau folosind anumite auto-sugestii care sa il linisteasca („O sa reusesc!”). Aceste metode il vor ajuta pe copil sa fie mai increzator in lupta cu frica.
  • Stabiliti anumite rutine si avertizati copilul inainte de a face schimbari, aceste lucruri il vor ajuta pe copil sa se simta in siguranta si mai putin anxios. Explicati situatiile noi astfel incat ei sa le inteleaga si daca simtiti ca nu se simte suficient de increzator puteti face si un joc de rol cu situatia noua pentru a-i da sentimentul ca are control asupra lucrurilor care se vor intampla.
  • Amintiti-i copilului de frici mai vechi pe care le-a depasit pentru a-i oferi curaj si incredere in a face fata fricilor prezente. Apreciati copilul si recompensati-l atunci cand depune efort si reuseste sa isi confrunte anxietatea.
  • Nu ii intariti copilului frica, daca ii este frica de un anumit lucru nu evitati in mod intentionat acel lucru deoarece evitarea ii va intari credinta ca acel lucru este periculos.

Anxietatea apare la copil datorita faptului ca nu se simte suficient de pregatit pentru a face fata anumitor situatii sau stimuli, rolul dumneavoastra este sa ii oferiti siguranta si suport in confruntarea cu aceste situatii pentru a dobandi incredere in propriile forte.

Pentru sprijin psihologic in Cluj Napoca pentru dumneavoastra si copil va rog sa ma contactati prin formularul de contact sau telefonic.

Lasa un comentariu